Rușii care refuză să lupte în Ucraina riscă zece ani de închisoare
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a promulgat sâmbătă, 24 septembrie 2022, noi amendamente legislative ce prevăd pedepse de până la zece ani de închisoare pentru militarii ruși care dezertează sau care refuză să lupte în Ucraina. El a promulgat, totodată, o lege care facilitează dobândirea cetăţeniei ruse pentru străinii care se înrolează în armata rusă pentru cel puțin un an de zile, relatează agenția de presă AFP. Această lege a fost adoptată pentru ca armata rusă să se mărească rapid întrucât Ucraina are creată deja o „legiune internaţională” pentru combatanţii străini.
La scurt timp după ce Vladimir Putin a anunțat mobilizarea parţială a rezerviștilor ruși pentru îndeplinirea obiectivelor „operaţiunii militare speciale” în Ucraina, cinci deputaţi din partidul său, „Rusia Unită”, au cerut să redevină militari activi în armata rusă.
„Am servit în armata sovietică în Polonia. Am fost comandantul echipajului unui tun autopropulsat. Am ieşit din armată cu gradul de maistru militar, acum sunt maior în rezervă. Şi trebuie să-mi fac datoria”, a declarat deputatul Oleg Kolesnikov, potrivit postului american de televiziune CNN.
De când au început protestele împotriva mobilizării parțiale a rezerviștilor ruși, Procuratura din Moscova a emis un avertisment cu privire la tragerea la răspundere pentru asemenea fapte, relatează Meduza. Parchetul de pe lângă Tribunalul Moscova a precizat că „distribuirea unor astfel de materiale” prin rețelele de socializare sau alte site-uri web, implicarea adolescenților în activități ilegale și organizarea sau participarea la acțiuni ilegale prevede pedepse administrative sau pedepse penale, „inclusiv în formă de închisoare de până la 15 ani”.
Bărbații din Rusia sunt obligați să meargă la război
Vineri, 23 septembrie 2022, o rusoaică care a fost arestată împreună cu soțul ei la protestul anti-mobilizare din Moscova a spus că bărbații reținuți de forțele de ordin au primit ordin de mobilizare în timp ce se aflau la secția de poliție, conform informațiilor transmise de The Moscow Times.
„Era un ofițer de la serviciul de recrutare care le dădea bărbaților reținuți ordinul. Când primul bărbat a fost chemat într-o cameră separată, nu am înțeles ce se întâmplă, dar când a ieșit cu un bilet, am început să plângem”, a explicat femeia respectivă.
Potrivit sursei citate anterior, a avut loc recrutarea unor bărbați care nu au făcut armata, deși ordinul de mobilizare parțială semnat de Vladimir Putin prevede doar mobilizarea rezerviștilor care au experiență militară.
„Autoritățile locale l-au sunat ieri pe soțul meu și l-au întrebat unde se află. Am fost șocați și ne-am închis telefoanele. Joi dimineață, au mers la apartamentul unde suntem înregistrați să verifice dacă este acolo. Încercăm să contactăm asociații pentru drepturile omului”, a declarat soția unui bărbat care a fost înrolat, deși nu are experiență militară.
În plus, OVD-Info (un grup mass-media independent din Rusia, care vizează combaterea persecuției politice) a publicat informații potrivit cărora bărbații reținuți pentru că au protestat împotriva războiului din Ucraina au primit ordine de mobilizare.
„Au existat cazuri de presiune psihologică. În multe situații, ordinele au fost înmânate de oameni în civil, fără niciun semn de identificare”, a dezvăluit o reprezentantă a grupului respectiv.