NATO rămâne vigilentă

„Retorica nucleară a Rusiei este periculoasă și iresponsabilă. NATO rămâne vigilentă”, a declarat Farah Dakhlallah, purtătoarea de cuvânt a Alianței, pentru agenția EFE.

Ea a subliniat că poziția de descurajare și apărare colectivă a NATO va continua să protejeze fiecare centimetru al teritoriului aliat, iar Ucraina are dreptul la autoapărare împotriva invaziei ruse, beneficiind de sprijinul continuu al aliaților.

Peter Stano, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, a denunțat și el exercițiile nucleare rusești ca fiind „categoric un zăngănit de săbii” și „o continuare a comportamentului iresponsabil al Rusiei”, conform agenției DPA. El a subliniat că aceste manevre sunt încă o dovadă a interesului Kremlinului pentru escaladarea conflictului, început prin agresiunea sa ilegală împotriva Ucrainei.

Pentagonul a adăugat și el vocile de condamnare, denunțând „retorica iresponsabilă” a Moscovei. „Aceasta este un exemplu tipic de retorică iresponsabilă pe care am mai văzut-o în trecut din partea Rusiei. Este un lucru total inoportun, având în vedere situația de securitate actuală”, a declarat Pat Ryder, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, citat de AFP. Statele Unite nu au observat încă „nicio schimbare în poziționarea forțelor strategice” ruse, dar vor continua să le monitorizeze.

Vladimir Putin
SURSA FOTO: kremlin.ru

Ordinul dat de Vladimir Putin

Președintele Vladimir Putin a ordonat armatei ruse să efectueze „în curând” manevre militare care includ și antrenamente pentru utilizarea armelor nucleare tactice, potrivit unui anunț al Ministerului rus al Apărării. Aceste exerciții vor implica unități poziționate în apropierea Ucrainei, inclusiv unități navale, de rachete și aviație.

Armele nucleare tactice, cum ar fi bombele nucleare de mici dimensiuni, pot fi folosite pe câmpul de luptă pentru distrugerea unor obiective militare strategice. Cu toate acestea, acestea au o rază de distrugere mai limitată decât armele nucleare strategice.

Exercițiile anunțate de Moscova ar putea include chiar și teritoriul Ucrainei ocupat de trupele ruse, deoarece Districtul Militar Sud al Rusiei cuprinde și cele patru regiuni ucrainene parțial ocupate și anexate de Rusia.

Kremlinul a justificat aceste manevre ca fiind un răspuns la declarațiile amenințătoare formulate de oficiali occidentali, printre care și președintele francez Emmanuel Macron, care nu exclude posibilitatea trimiterii trupelor NATO în sprijinul Ucrainei.

Ministerul rus de Externe a acuzat unii politicieni occidentali că împing situația spre o confruntare între țările NATO și Rusia. Aceste acuzații vin în urma declarațiilor lui Macron și a deciziei SUA de a furniza Ucrainei rachete cu rază de acțiune de 300 de kilometri. Kremlinul speră că exercițiile militare vor calma tensiunile din capitalele occidentale.