„Aș dori să menționez că, începând de astăzi, există șase nave pregătite pentru posibila utilizare a armelor cu rachete în zona Mării Negre, care transportă rachete de croazieră de tip Caliber cu bază navală. Posibila lor salvă totală de rachete este până la 36 de rachete”, a declarat luni Oleksandr Motuzyanyk, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării Naționale din Ucraina.
Acesta a precizat că navele de război ale flotei ruse din Marea Neagră și Marea Azov continuă să îndeplinească obiective militare privind izolarea regiunii. În prezent, invadatorii ruși încearcă să ofere sprijin de foc trupelor lor în direcția Primorsky. În plus, soldații ruși continuă să blocheze transportul civil în nord-estul Mării Negre, a adăugat Oleksandr Motuzyanyk.
De altfel, armata rusă a distrus deja infrastructura industrială din Ucraina, inclusiv portul ucrainean Nikolaev, folosit pentru exportul cerealelor.
Armata Rusiei a distrus un port folosit pentru exportul cerealelor din Ucraina
„În acest loc din Nikolaev s-ar putea repeta drama oraşului Herson. Mă aflu într-o suburbie a oraşului. În apropiere este un aerodrom, iar în jurul meu sunt foarte multe echipamente militare ruseşti distruse, dar sunt şi obuze care nu au explodat.
Au fost o armată de soldaţi, dar, cu toate astea, trupele ucrainene a reușit să le transforme tehnica militară în fier vechi”, a spus recent Andrii Tsaplienko, corespondentul ucrainean al publicației online 1+1.
Potrivit spuselor sale, țintele principale ale forțelor ruse sunt depozitele de cereale și depozitele de alimente ale Ucrainei, adăugând faptul că un port privat din Herson a fost bombardat recent.
„Ocupanții ruși distrug în mod deliberat depozitele de alimente și de cereale. De la începutul războiului, a fost distrusă până la 20% din infrastructura industrială”, a precizat Andrii Tsaplienko.
Ucraina acuză armata rusă că periclitează securitatea alimentară globală
Amintim faptul că vice-ministrul de Externe din Ucraina, Dmitro Senik, a reamintit duminică că securitatea alimentară globală este periclitată de armata rusă care a blocat porturile maritime din Ucraina, prin care țara est-europeană își exporta cerealele prin Marea Neagră, cauzând astfel o penurie de alimente de bază la scară largă şi o scumpire a prețurilor alimentelor la nivel mondial.
În prezent, există circa 30 de milioane de tone de cereale stocate în Ucraina, pe care autoritățile ucrainene încearcă să le exporte pe cale terestră și pe cale fluvială, relatează agenția de presă Reuters.