Războiul din Ucraina a intrat într-o nouă fază, odată cu retragerea trupelor ruseşti şi asaltul ce se va da numai în estul ţării, în regiunea Donbas.
Rusia nu se mai ascunde! Şi-a prezentat oficial obiectivele privind regiunea Donbas
În acest context, Ministerul Apărării de la Moscova şi-a prezentat oficial obiectivele pentru această a doua fază a războiului.
„Controlul asupra Donbasului, crearea unui coridor terestru către Crimeea, blocarea porturilor ucrainene de la Marea Neagră, controlul asupra sudului Ucrainei și crearea unei ieșiri spre Transnistria”, notează jurnaliștii Sky News, iar România va avea practic graniță cu Rusia în aceste condiții.
Aceste obiective nu vin ca o noutate, analiștii suspectând de mult timp că acestea ar fi planurile Moscovei. Cât despre o posibilă fază a treia a invaziei, aceasta ar implica o nouă încercare de cucerire a capitalei Kiev.
Întrebarea care stă pe buzele tuturor: Moldova este următoarea?
Oficialii occidentali rămân ferm convinși că obiectivul inițial al lui Vladimir Putin de a răsturna Guvernul ucrainean, prin forță dacă este necesar, rămâne planul final.
Surprinzător este faptul că acum Kremlinul se simte în mod clar suficient de „îndrăzneț” pentru a-și publica intențiile în mod deschis și că a dispărut absurdul „nu avem nicio intenție de a invada Ucraina” de la începutul lunii februarie.
Acum este în alb și negru: „Luați estul îndepărtat, înconjurați orașele de la Marea Neagră, împingeți spre vest”. „Întrebarea acum de acum ar putea fi: Moldova este următoarea?”, se întreabă jurnaliştii Sky News în analiza lor.
În ce situaţie se găseşte, în prezent, Republica Moldova?
Teritoriu separatist din Republica Moldova, Transnistria se învecinează cu Ucraina și cuprinde aproximativ 12% din teritoriul moldovenesc. Transnistria este aliniată Rusiei, steagul său poartă încă cu mândrie secera și ciocanul și găzduiește un regiment de soldați ruși.
Republica Moldova este neutră din punct de vedere constituțional, nu are o armată funcțională și nu beneficiază de protecția statutului de membru al UE sau al NATO, așadar, vulnerabilitatea este evidentă.
Vladimir Putin are planuri mare, însă pot soldaţii săi să le ducă la bun sfârşit?
Totuşi, rămâne de văzut dacă planurile lui Putin pot fi duse la îndeplinire pe teren. Prima fază a acestui război a fost un dezastru total pentru Rusia și a dus la o retragere umilitoare. Faza a doua este condusă de o armată rusă regrupată și reînarmată în est. Sub conducerea unui nou comandant, este posibil ca acum să fie o forță de luptă mult mai bună.
Totuşi, Ucraina nu stă degeaba în acest timp: înarmarea armatei este în plină desfășurare, iar Statele Unite sprijină puternic Ucraina din acest punct de vedere, americanii alocând deja 800 de milioane de dolari în ultimele două săptămâni.
Succesul Ucrainei în Donbas este esențial pentru Vladimir Putin. Însă luptele din jurul orașelor portuare ocupate din sud sunt acerbe, în timp ce Rusia încearcă să construiască acel pod terestru către Transnistria.
Dacă Rusia reușește în sud și unește punctele de legătură cu Transnistria, atunci apare o amenințare clară și directă pentru Republcia Moldova, se mai arată în analiza Sky News.