Rusia va continua să testeze racheta hipersonică Oreșnik

Vladimir Putin a anunțat vineri că Rusia va continua testarea noii rachete hipersonice denumită Oreșnik în condiții reale de luptă. Potrivit liderului de la Kremlin, țara sa dispune deja de un stoc operațional al acestei arme, pregătit pentru utilizare.

În paralel, Ucraina a comunicat că dezvoltă sisteme avansate de apărare aeriană menite să contracareze această rachetă, notează Reuters.

Declarațiile liderului de la Kremlin vin la o zi după ce Rusia a utilizat pentru prima dată împotriva Ucrainei noua rachetă cu rază medie de acțiune. Liderul de la Kremlin a justificat acest pas, afirmând că a fost o reacție la folosirea de către Ucraina a rachetelor balistice furnizate de Statele Unite și a rachetelor de croazieră britanice împotriva teritoriului rus, notează Reuters.

Potrivit președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Kievul lucrează împreună cu partenerii occidentali pentru a dezvolta sisteme capabile să răspundă eficient „noilor riscuri”.

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski (SURSA FOTO: Facebook, Volodimir Zelenski)

Vladimir Putin a caracterizat lansarea inaugurală a rachetei Oreșnik ca fiind un test de succes, subliniind că aceasta este doar prima etapă, iar alte teste vor urma în viitor. În cadrul unui discurs televizat adresat oficialilor din apărare și dezvoltatorilor de rachete, președintele rus a declarat:

„Vom continua aceste teste, inclusiv în condiţii de luptă, în funcţie de situaţie şi de natura ameninţărilor la adresa securităţii Rusiei”.

„Mai mult, avem un stoc de astfel de produse, un stoc de astfel de sisteme pregătite pentru utilizare”, a adăugat el.

Un oficial american a declarat însă că racheta folosită de Rusia este încă în fază experimentală. Potrivit acestuia, Rusia deține un număr restrâns de astfel de arme și nu dispune de capacitatea necesară pentru a le desfășura în mod regulat pe câmpul de luptă.

Despre rachetele cu rază medie de acțiune Oreșnik

Rachetele cu rază medie de acțiune acoperă o distanță cuprinsă între 3.000 și 5.500 de kilometri (1.860-3.415 mile), ceea ce le permite să lovească ținte din întreaga Europă sau din vestul Statelor Unite, dacă sunt lansate din Rusia.

Experții în securitate au remarcat că elementul inovator al rachetei Oreșnik constă în capacitatea acesteia de a transporta mai multe ogive, fiecare fiind capabilă să lovească ținte diferite în același timp. Această caracteristică este de obicei asociată cu rachetele balistice intercontinentale de rază lungă, proiectate pentru a transporta ogive nucleare.

Conform declarațiilor Ucrainei, racheta a atins o viteză maximă de peste 13.000 km/h (8.000 mph) și a lovit ținta la aproximativ 15 minute după lansare.

Lansarea acestei rachete marchează o intensificare semnificativă a tensiunilor din ultima săptămână, în care atât Ucraina, cât și Rusia au desfășurat atacuri asupra teritoriilor reciproce, utilizând arme din ce în ce mai puternice.

Moscova susține că prin autorizarea Ucrainei de a folosi rachete occidentale pentru a lovi adânc în interiorul teritoriului rus, Statele Unite și aliații săi se implică direct într-un conflict cu Rusia. Marți, președintele Vladimir Putin a aprobat modificări ale politicii de apărare, reducând pragul pentru utilizarea armelor nucleare de către Rusia ca răspuns la un atac cu arme convenționale.