Vladimir Putin a dat ordinul! Liderul de la Kremlin a luat o decizie care a fost caracterizată de către ministrul rus adjunct de Externe, Serghei Riabkov, drept una dificilă, dar corectă.
În cursul zilei de marți, 28 februarie, președintele rus Vladimir Putin a promulgat suspendarea participării Federației Ruse la New START, cunoscut și sub numele de START III. Acesta este ultimul tratat de dezarmare nucleară care mai era în vigoare între Rusia și SUA.
Suspendarea a fost publicată pe portalul oficial de informații juridice din Federația Rusă, motiv pentru care decizia a intrat imediat în vigoare.
Liderul de la Kremlin a vorbit despre această măsură în discursul pe care l-a susținut la data de 21 februarie. De asemenea, ea a fost aprobată anterior de către Duma de Stat și de către Consiliul Federației.
Vladimir Putin a anunțat că țara pe care o conduce se vede obligată să-şi suspende participarea la acest tratat de dezarmare din cauza politicii Occidentului.
Suspendarea participării la tratat, o decizie dificilă
În urmă cu o săptămână, ministru rus adjunct de Externe, Serghei Riabkov, a declarat că suspendarea participării la tratat a reprezentat o decizie dificlă, însă subliniază că aceasta a fost singura corectă.
„În aceste condiţii este imposibil să interacţionăm (cu SUA) ca înainte într-un domeniu atât de important precum controlul armelor’, a spus el, arată presa internațională.
SUA au fost acuzate de nerespectarea sistematică a obligațiunilor din tratat
De asemenea, ambasadorul Rusiei în Statele Unite ale Americii (SUA), Anatoli Antonov, a acuzat Washingtonul de nerespectarea sistematică a obligaţiilor sale în cadrul tratatului, ceea ce a dus la suspendarea pactului.
Presa internațională mai arată că, anterior, departamentul de Stat american a anunțat că nu primise încă o notificare oficială cu privire la suspendarea participării Rusiei la New START.
Tratatul a fost semnat la Praga, în urmă cu 13 ani
Tratatul New START a fost semnat la Praga, la 8 aprilie 2010, de către preşedintele de atunci al SUA, Barack Obama, şi omologul său rus, Dmitri Medvedev.
Tratatul a limitat numărul de arme nucleare strategice la 1.550 de focoase şi 700 de sisteme balistice pentru fiecare dintre cele două puteri pe uscat, pe mare sau în aer, scrie agenția spaniolă de presă EFE și RIA Novosti