Rusia pare să fi găsit salvarea. Potrivit Jerusalem Post, șantierele navale ale orașului ucrainean Herson, în prezent ocupat de ruși, sunt gata să construiască în viitor nave pentru Flota Rusă de la Marea Neagră. Anunțul a fost făcut de adjunctul administrației militare-civile din regiunea Herson, Kirill Stremousov.
„Avem trei fabrici de construcții navale și toate oportunitățile pentru a resuscita construcțiile navale în orașul Herson”, a declarat Stremousov pentru RIA Novosti.
Rusia și-a sporit controlul asupra orașului port strategic de când l-a ocupat, la începutul războiului. Luna trecută, SUA a avertizat că Rusia ar putea lua în considerare anexarea regiunii Herson, așa cum a făcut cu Crimeea, sau ar putea să o transforme într-un sistem guvernamental independent, pro-Rusia, așa cum sunt Donețk și Lugansk. Stremousov a mai declarat că nave civile ar putea fi produse în Herson.
Probleme mari pe șantierele navale
Flota Rusă de la Marea Neagră a suferit pierderi semnificative în timpul războiului din Ucraina și, potrivit Direcției de Informații din Ucraina (GUR), unele dintre șantierele sale navale nu au reușit să construiască nave de război sau să efectueze întreținerea navelor din cauza dificultăților financiare și a lipsei de componente străine.
Un șantier naval din Vladivostok nu a putut asigura o comandă guvernamentală în valoare de 25 de miliarde de ruble pentru a construi două petroliere și a întreține și repara alte nave, susține GUR.
Un raport intern al Ministerului rus al Apărării, care ar fi fost obținut de GUR, spunea că lipsa unor piese străine împiedică foarte mult construcția unor componente ale navelor de război și ale sistemelor de război naval, cum ar fi coloane de direcție, sisteme de navigație, stații radio și obuze de artilerie navală.
Rusia a pierdut de la începutul invaziei 13 nave de război, susține Ucraina
Potrivit armatei ucrainene, Rusia a pierdut de la începutul invaziei 13 nave de război. Cele mai importante pierderi ale rușilor au fost nava-amiral a Flotei Ruse de la Marea Neagră, crucișătorul Moskva, care a jucat un rol-cheie atât ca navă de comandă, cât şi ca centru de apărare aeriană, și nava Saratov, din clasa Tapir, care aproviziona forțele ruse care luptau în regiunea Mariupol. Alte două nave, Tsezar Kunikov și
Novocherkassk, au fost, de asemenea, avariate. Crucișătorul Moskva, cu rachete ghidate din clasa Atlant, a fost lovit la 13 aprilie de două rachete de croazieră antinavă fabricate din Ucraina. Ministerul rus al Apărării a susținut că explozia a fost cauzată de un incendiu care a detonat depozitele de muniție ale crucișătorului.
SUA trimite lansatoare Harpoon ucrainenilor
În timp ce Rusia caută soluții pentru a construi nave de război în Herson, SUA s-au angajat să îmbunătățească arsenalul antinavă al armatei ucrainene. Un înalt oficial american al apărării a declarat că Statele Unite vor furniza Ucrainei lansatoare Harpoon montate pe vehicule, „care vor consolida sistemele de apărare de coastă ale Ucrainei”.
De asemenea, Danemarca s-a angajat să trimită în special un sistem de rachete antinavă Harpoon, unul dintre cele mai sofisticate care fac parte din marina ţărilor occidentale.
Harpoon este de obicei lansat de la bordul navelor de război, avioanelor de luptă sau submarinelor, dar Danemarca este singura ţară care a achiziţionat la finalul anilor ’90 o versiune modificată a acestui lansator de rachete care este instalat pe un camion şi devine astfel o baterie de apărare de coastă.