Vladimir Putin a dat ordinul care pune pe jar întreaga suflare din Ucraina. Liderul de la Kremlin a decis să continue războiul și să pună presiune pe armata condusă de Volodimir Zelenski.

Potrivit ultimelor informații venite chiar din Ucraina, de la centrul de comandă aeriană, Rusia a lansat mai multe rachete în regiunea Jîtomîr.

Centrul de Comandă Aeriană al Ucrainei a anunțat pe Facebook că, duminică, rușii au tras rachete asupra unor obiective de infrastructură din regiunea Jîtomîr, susține CNN.  Regiunea a fost atacată din „direcția sud-est” de „rachete de croazieră cu baza navală”, potrivit Centrului de Comandă Aeriană al Ucrainei.

Centrul a adăugat că „patru rachete de croazieră rusești au fost distruse de unitățile de apărare aeriană”. Regiunea Jîtomîr se află la vest de Kiev.

Vladimir Putin este disperat că nu a reușit să îngenuncheze Ucraina

În ceea ce privește o analiză de ultim moment a ceea ce se petrece pe frontul din Ucraina, situația nu îi este tocmai favorabilă lui Vladimir Putin. După luni de zile de atac puternic, armata Rusiei încă tot nu a reușit să câștige estul Ucrainei.

Oficialii ucraineni au confirmat că încă 250 de luptători au depus armele, dar nu au precizat şi câţi oameni ar mai fi rămas în catacombele oțelăriei asediate de ruşi mai bine de două luni, a arătat 19fortyfive.

Potrivit Ministerului rus al Apărării, aproximativ 1.000 de militari ucraineni s-au predat în Mariupol. Guvernul de la Kiev a indicat că a dat undă verde capitulării cu o condiție: un schimb între cei care au luptat până la ultimul om în Azovstal și prizonierii de război ruși pe care îi are Ucraina.

„Ucraina se așteaptă să efectueze un schimb de prizonieri de război ruși în schimbul soldaților grav răniți, evacuați de la combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol luni seara, a declarat vicepremierul ucrainean.

Armata Rusiei continuă să sufere pierderi grele

În interesul salvării vieților lor, 52 dintre militarii noștri grav răniți au fost evacuați. După ce starea lor se va stabiliza, îi vom schimba cu prizonieri de război ruși”, a declarat un oficial de la Kiev.

Dar declarațiile oficialilor ruși și pro-ruși ridică semne de întrebare privind un posibil schimb de prizonieri. Într-o estimare recentă a datelor din teren, Institutul pentru Studiul Războiului a evaluat că Rusia ar putea refuza presupusul schimb de prizonieri.

Trebuie subliniat că armata rusă continuă să sufere pierderi grele în războiul din Ucraina, după ce au pierdut aproape 29.000 de militari, potrivit Ministerului Apărării de la Kiev. Rusia se va baza cel mai probabil, în săptămânile următoare, pe lovituri masive de artilerie, încercând să recupereze încetinirea avansării în Donbas, susține Ministerul britanic al Apărării.