Serviciile de informații americane au reușit să obțină probe direct de pe câmpul de luptă din Ucraina care atestă faptul că forțele de ordine ruse sunt divizate, fapt care împiedică bună desfășurare a defensivei.
Forțele armate ruse se află în defensivă atât în estul Ucrainei, cât și în sudul țării, informează CNN. Mai multe surse din anturajul serviciilor de informații americane au relatat că armata rusă este divizată în ceea ce privește contracararea ofensivei ucrainene.
Vladimir Putin a dat ordinul personal
Vladimir Putin gestionează situația de pe frontul ucrainean și direcționează generalii din teren, a informat sursa menționată anterior. Interceptările serviciilor de informații ale SUA au surprins o ceartă dintre doi ofițeri ruși care nu erau deloc de acord cu deciziile autorităților de la Moscova, au declarat aceleași surse.
Potrivit surselor CNN, în interiorul armatei ruse există dezacorduri uriașe cu privire la strategia de înaintare a forțelor de ordine. De asemenea, liderii armatei ruse nu pot ajunge la un consens în ceea ce privește locul în care să-și concentreze eforturile pentru a susține liniile defensive.
Mobilizare parțială
Ministerul rus al Apărării Serghei Șoigu a declarat că redistribuie forțele către Harkov, unde Ucraina a obținut cele mai mari victorii, dar surse americane spun că cea mai mare parte a trupelor ruse rămâne încă în sud.
Vladimir Putin a decretat miercuri dimineață o „mobilizare parțială” a rezerviștilor, deschizând astfel calea spre o escaladare majoră a războiului din Ucraina, în timp ce Moscova pierde teren pe câmpul de luptă.
Liderul de la Kremlin a avertizat că Rusia este pregătită să utilizeze „toate mijloacele sale de apărare”, inclusiv nucleare, pentru a „se apăra”.
Decizia autorităților de la Kremlin de a mobiliza noi voluntari nu a fost o mare noutate pentru Kiev. Reacţiile internaţionale continuă să condamne discursul amenințător al lui Vladimir Putin. Șefa Comisiei Europene cere noi sancțiuni împotriva Rusiei.
Prin decretul semnat de mobilizare parțială, Putin a afirmat că apără teritoriile ruse din Ucraina
„Noutățile din Rusia au făcut ca euro și lira sterlină să se vândă puternic, în timp ce dolarul este mai puternic față de aceste monede europene, dar yenul este și mai puternic, deci acestea sunt fluxuri tipice de tip „safe-haven””, a declarat Shinichiro Kadota, strateg senior FX la Barclays în Tokyo.
Putin a anunțat că a semnat un decret în ceea ce privește mobilizare parțială care a început miercuri, motivând că apără, astfel, teritoriile sub influența rusă din Ucraina.