Vladimir Putin a decis în plină invazie a Ucrainei să oprească gazul rusesc care ajungea în Europa, prin Germania. Moscova avertiza de mai multe zile că va recurge la astfel de gesturi.
Răsturnare de situație în război, după ce fluxurile de gaze rusești spre Europa, prin conducta Yamal, au fost oprite încă de marți dimineață. Ultimele informații arată că la granița dintre Polonia și Germania nu mai circulă gaz rusesc.
De asemenea, au scăzut la zero, marți dimineață, livrările către stația de compresare a gazelor naturale de la Mallnow, lângă Frankfurt/Oder, aproape de granița dintre Germania și Polonia, una dintre cele mai importante stații de pe lungimea conductei.
Fluxurile prin Yamal-Europe ar fi scăzut la zero după ce Gazprom nu a rezervat capacitate de a livra în Mallnow, Germania, la o licitație organizată luni, potrivit Bloomberg. Fluxurile de gaz rusești către Europa prin alte conducte, inclusiv conducta Nord Stream 1 peste Marea Baltică, erau stabile marți dimineață.
Germania a început să pompeze gaze spre Polonia
Ulterior, o secțiune a conductei Yamal-Europe a reluat livrarea de gaze, dar dinspre Germania către Polonia, au arătat datele operatorului de rețea german Gascade, care a transmis însă că au existat livrări normale, spre vest, mai devreme dimineață.
Pe conducta Yamal-Europa (Belarus-Polonia-Germania) au existat oferte preliminare pentru fluxuri dinspre est de 4,3 milioane de kilowați-oră (kWh/h) către Polonia din Germania până miercuri dimineață, au arătat datele operatorului de conducte Gascade.
Rusia amenința încă de săptămâna trecută cu această măsură
Săptămâna trecută, Rusia amenința cu întreruperea aprovizionării cu gaze naturale către Germania și avertiza că prețul țițeiului va ajunge astfel la peste 300 de dolari, din cauza sancțiunilor din partea țărilor occidentale.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat, vineri, că liderii UE au căzut de acord ca în următoarele două luni să facă propuneri pentru eliminarea dependenței blocului comunitar de importurile de petrol și gaze din Rusia până în 2027, transmite CNN.
„Până la mijlocul lunii mai vom face propuneri pentru a elimina treptat dependența noastră de gazul, petrolul și cărbunele din Rusia până în 2027, susținuți de resursele naționale și europene necesare”, a spus Von der Leyen după summitul liderilor UE, convocat pentru a discuta despre războiul Rusiei din Ucraina.
Uniunea Europeană a mai promis și în trecut că va diversifica resursele de energie, în mod notabil în 2014, când Rusia a anexat Crimeea de la Ucraina. Progresele făcute atunci au fost limitate, parțial din cauza Germaniei – cel mai mare consumator european de energie din Rusia – care nu a vrut să agite spiritele cu Moscova.
Însă decizia președintelui Vladimir Putin de a ordona luna trecută invazia a schimbat datele problemei. În câteva zile, cancelarul german Olaf Scholz a oprit gazoductul Nord Stream 2, proiect co-finanțat de companii germane care ar fi mărit considerabil capacitatea Rusiei de a trimite gaz direct către Europa, astfel ocolind Ucraina.