„Plata în forma corectă va fi baza pentru continuarea aprovizionării”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, informează agenția de presă Politico.
Amintim faptul că, miercuri după-amiază, Comisia Europeană a insistat asupra faptului că plata în ruble rusești este interzisă deoarece subminează sancțiunile europene.
„Orientările noastre în acest caz sunt foarte clare. Dacă acest lucru nu este prevăzut în contract, a plăti în ruble reprezintă o încălcare a sancțiunilor noastre”, a spus președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, miercuri după-amiază.
Aceasta a avertizat companiile europene cu contracte denominate în euro sau dolari americani că „nu ar trebui să dea curs solicitărilor rusești, acest lucru ar reprezenta o încălcare a sancțiunilor, deci un risc ridicat pentru companii.”
Prețul gazului natural din Europa a crescut brusc, miercuri, 27 aprilie
Potrivit Financial Times, contractele futures care urmăresc prețul gazului natural din Europa au avansat cu aproximativ 20%, ajungând la 117 euro pe megawatt/oră.
În prezent, prețurile gazelor naturale sunt de aproape șapte ori mai mari decât în aprilie 2021. În plus, moneda euro a coborât miercuri după-amiază la minimul ultimilor cinci ani în raport cu dolarul american.
După ce compania rusească Gazprom a suspendat definitiv livrările cu gaze rusești spre Bulgaria și Polonia, Ursula von der Leyen a acuzat direct Rusia că încearcă să folosească gazul natural ca pe un „instrument de șantaj”.
Aceasta susține faptul că dezicia finală a Gazprom este „nejustificată și inacceptabilă”, subliind faptul că Rusia este un furnizor de gaz nesigur.
În contextul actual, Ursula von der Leyen a explicat faptul că Uniunea Europeană a depus eforturi majore pentru a asigura livrări alternative și „cele mai bune niveluri posibile” de stocare a gazelor naturale. Potrivit spuselor sale, blocul comunitar „a elaborat un răspuns coordonat al UE”.
„De asemenea, vom continua să lucrăm cu partenerii internaționali pentru a asigura fluxuri alternative. Iar eu voi continua să lucrez cu liderii europeni și mondiali pentru a asigura securitatea aprovizionării cu energie în Europa”, a completat Ursula von der Leyen.
Referitor la decizia recentă a Gazprom, compania rusească a explicat faptul că importurile de gaze naturale spre Bulgaria și Polonia au fost oprite deoarece au refuzat să plătească în ruble rusești.
Bulgaria se revoltă și spune că a plătit pentru gaze
Bulgaria a plătit pentru livrările de gaze ruseşti din luna aprilie şi oprirea aprovizionării va reprezenta o încălcare a actualului contract cu Gazprom, le-a spus jurnaliştilor ministrul Energiei, Alexander Nikolov, transmite agenția de presă Reuters.
Bulgaria va urmări poziţia Comisiei Europene care cere statelor să nu plătească în ruble pentru gazele ruseşti, aşa cum a cerut preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat Nikolov.
„Deoarece sunt analizate toate obligaţiile legale şi comerciale, este clar că în acest moment gazul natural este folosit mai mult ca o armă politică şi economică în actualul război”, susţine ministrul Energiei.
Polonia a venit cu o primă reacție după decizia Gazprom
Polonia s-a pregătit în vederea posibilităţii ca Rusia să limiteze exporturile de gaze prin diversificarea aprovizionării şi „se va descurca”, declară viceministrul polonez de Externe, Marcin Przydacz, după anunțul Gazprom privind întreruperea furnizării de gaze.
De asemenea, rezervele de energie ale ţării sunt „în siguranţă”, iar alimentarea pentru clienţi nu va fi întreruptă, afirmă ministrul polonez al luptei împotriva modificărilor climatice, Anna Moskva, relatează BBC.