Rusia a anunțat că folosește în Ucraina o nouă generație de arme puternice cu laser menite să contracareze armamentul occidental furnizat Kievului. Vladimir Putin a dezvăluit încă din 2018 o serie de arme noi, inclusiv o nouă rachetă balistică intercontinentală, drone nucleare subacvatice, o armă supersonică și o nouă armă laser.

În prezent, se cunosc puţine lucruri despre o astfel de armă laser sau despre performanţele sale. Se știe totuși că arma este numită Peresvet, după numele călugărului-luptător ortodox rus Alexander Peresvet, care a trăit în epoca medievală.

Vicepremierul Iuri Borisov a declarat că Rusia dispune de o armă laser capabilă să „orbească” toţi sateliţii de pe orbita terestră aflaţi până la 1.500 de kilometri altitudine, potrivit USNews.

„Este acum distribuită în masă către trupele noastre şi poate orbi toţi sateliţii de recunoaştere al inamicului aflaţi pe o orbită până la 1.500 de km altitudine, făcându-i complet inutilizabili din cauza radiaţiei laser”, a spus Borisov. El a adăugat că noua armă cu radiaţie electromagnetică va înlocui în următorul deceniu toate armele convenţionale ale Rusiei. Vicepremierul a menționat că noua armă a reuşit să incendieze, în cadrul unui test, o dronă aflată la 5 km distanţă, după ce fasciculul laser a fost menţinut pe ţintă timp de 5 secunde.

Primele prototipuri sunt deja folosite în Ucraina

Acesta a mai spus că există deja sisteme rusești mai puternice decât Peresvet, care ar putea lichida drone și alte echipamente. Întrebat dacă astfel de arme sunt folosite în Ucraina, Borisov a răspuns: „Da. Primele prototipuri sunt deja folosite acolo”. Borisov susține că arma se numește „Zadira”.

Statele Unite au exclus să trimită forțe americane sau NATO în Ucraina, dar Washingtonul și aliații săi au furnizat Kievului arme în valoare de miliarde de dolari, cum ar fi drone, artilerie grea Howitzer, rachete antaeriene Stinger și rachete antitanc Javelin.

Progrese semnificative cu armele laser

Remarcile lui Borisov indică faptul că Rusia a făcut progrese semnificative cu armele laser, stârnind un interes considerabil pentru alte puteri nucleare precum Statele Unite și China.

Folosirea laserelor pentru a orbi sateliții – sau chiar a-i arde – era ceva de domeniul science-fiction, dar mari puteri precum Statele Unite, China și Rusia lucrează de ani de zile la variante ale unor astfel de arme.

Armele cu laser vor înlocui armele convenționale

Pe lângă beneficiile în războiul convențional de orbire a dronelor, sistemele de recunoaștere au și un impact strategic, deoarece sateliții sunt utilizați pentru a monitoriza rachetele balistice intercontinentale care poartă arme nucleare. Borisov a spus că o nouă generație de arme cu laser care utilizează o bandă electromagnetică largă va înlocui în cele din urmă armele convenționale.

„Aceasta nu e deloc o idee exotică; este realitatea”, a spus Borisov.