Preşedintele rus Vladimir Putin a salutat luni lansarea construirii a şase nave de război la trei şantiere navale ruseşti, într-un moment în care Rusia este forţată să amâne o serie de proiecte naţionale importante din cauza prejudiciilor provocate de epidemia de COVID-19, potrivit EFE.
„Astăzi, în trei principale şantiere navale din Rusia, şase noi nave au fost puse simultan pe chilă”, a spus şeful statului în cadrul unei ceremonii, organizate în format de teleconferinţă, calificând aceasta drept „un pas important şi semnificativ în dezvoltarea marinei ruse”.
Liderul rus a subliniat că noile nave vor fi echipate „cu sisteme de arme, control şi comunicaţii avansate şi vor consolida în mod semnificativ potenţialul de război al marinei ruse, sporindu-i Acestea sunt, potrivit lui Putin, două nave de desant la şantierul din Kerci, în Crimeea, două fregate la uzina Severnaia Verf (şantierele navale de nord) din Sankt-Petersburg şi două submarine atomice în cadrul companiei Sevmaş, situată în Severodvinsk, oraş-port pe ţărmul Mării Albe.
„În cursul ultimilor opt ani, flota militară rusă a primit peste 200 de nave, corvete şi vase de diferite tipuri. Este necesar să continuăm să realizăm în mod consecvent măsurile programului de stat de înzestrare cu armament a forţelor navale pentru ca la orizontul anului 2027 peste 70% din navele marinei ruse să fie noi”, a declarat Putin, citat de TASS.
Rusia îşi revine lent după epidemia de coronavirus, care a bulversat marile proiecte economice ale lui Putin, constrângându-l să amâne planul său de investiţii pe şase ani, pentru care era preconizată alocarea a 360 de miliarde de dolari, cu care a vrut să sprijine creşterea şi dezvoltarea ţării.
Premierul rus Mihail Mişustin a propus amânarea obiectivelor proiectelor naţionale preconizate în 2024 pentru 2030, argumentând că Rusia este nevoită să accepte constrângeri bugetare din cauza coronavirusului. De acum încolo, toate eforturile vor fi consacrate aplicării planului de relansare economică anunţat în iunie pentru a contracara impactul epidemiei de COVID-19, plan evaluat la aproximativ 70,8 miliarde de dolari.
Proiectul ambiţios al lui Putin, anunţat cu două zile înainte de a fi reales pentru un al patrulea mandat în martie 2018, a fost marele său argument electoral prin care a promis că va plasa Rusia „printre cele cinci mari economii ale lumii şi va garanta rate de creştere peste media mondială”, a spus el atunci.
Cu toate acestea, epidemia de COVID-19 l-a obligat să reconsidere situaţia şi să oprească cea mai mare parte a acestor iniţiative, cu excepţia programului militar, care este menţinut cu orice preţ.