Vladimir Putin acuză ambasadorii din țările NATO și UE de ostilități față de Rusia

Vladimir Putin a întâmpinat astăzi noii ambasadori din mai multe țări, inclusiv din state membre NATO și din parteneri ai Occidentului. Președintele rus a profitat de ocazie pentru a-i critica pe reprezentanții acestor țări, acuzându-i că manifestă ostilitate față de Rusia, care, în opinia sa, își dorește doar pace și armonie pe plan global. În fața omologilor lor din țările aliate cu Rusia, Putin a încercat să discrediteze ambasadorii occidentali.

Ceremonia de la Kremlin a marcat momentul în care 28 de ambasadori au prezentat scrisorile lor de acreditare, oficializându-și astfel mandatul la Moscova. Printre acești diplomați s-au numărat și cei provenind din țări membre NATO, Uniunea Europeană și alte națiuni partenere ale Occidentului, pe care Putin i-a criticat în mod special.

„La ceremonia de astăzi participă ambasadorii Japoniei, Canadei, Maltei, Albaniei, Noii Zeelande, Italiei, Spaniei, Irlandei, Danemarcei, Belgiei, Olandei și Finlandei. Nu este niciun secret că relațiile bilaterale între țările noastre au fost reduse la minim, din punct de vedere oficial și comercial. Interacțiunile legate de chestiuni internaționale sau regionale au înghețat”, a spus președintele rus în discursul său.

Vladimir Putin a afirmat că Rusia a fost și va rămâne întotdeauna susținătoarea unei cooperări mutual benefice, subliniind că nu caută confruntare. El a exprimat speranța că o abordare rațională și echilibrată în colaborarea cu Rusia va prevala din nou. În plus, a acuzat Occidentul că a întrerupt relațiile cu Rusia.

Putin acuză Occidentul că nu a permis Ucrainei să ajungă la un acord de pace cu Rusia

Președintele rus a acuzat Occidentul că nu a permis Ucrainei să ajungă la un acord de pace cu Rusia la începutul conflictului, susținând că anumite țări au dorit ca ucrainenii să devină o armă mortală împotriva rușilor.

„Am spus în repetate rânduri că Rusia nu doar că este gata de negocieri dar că, la începutul acestui conflict, chiar a negociat și a ajuns la un acord acceptabil. Doar că Ucraina, după sfaturi din exterior, a respins acord. Acest drum eminamente ostil, urmat de unele țări occidentale care doresc să aplice o înfrângere strategică țării noastre, este profund greșit. Asemenea calcule iluzorii pot face doar cei care nu știu istoria Rusiei”, a adăugat el, potrivit paginii oficiale a Kremlinului.

Ucraina vrea să își consolideze arsenalul militar

Amintim că Ucraina își propune să-și întărească arsenalul militar prin dezvoltarea rachetei balistice de ultimă generație Grom-2, un proiect național cu o rază de acțiune de peste 500 de kilometri. Considerată o armă strategică importantă, capabilă să lovească ținte esențiale rusești, inclusiv Kremlinul, Grom-2 reprezintă un pas semnificativ în avansul tehnologic al forțelor de apărare ale Ucrainei.

În contextul invaziei prelungite și al restricțiilor impuse de aliați, această armă îmbunătățește autonomia Ucrainei în domeniul apărării, permițându-i să efectueze atacuri adânci pe teritoriul rus. Declarațiile recente ale oficialilor ucraineni, împreună cu progresele în testele rachetei, evidențiază un avans tehnologic rapid și un plan bine structurat pentru consolidarea capacităților militare ale țării. Mai multe puteți citi aici.