Președintele rus Vladimir Putin a declarat că dorește să construiască o „arhitectură de securitate fiabilă” în regiunea Asia-Pacific în timpul unei vizite de stat în Vietnam, joi, în cadrul unei călătorii în două țări din Asia, ca o demonstrație de sfidare a Occidentului.

Vladimir Putin își face coaliție în Asia

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) consideră că vizitele lui Putin în Coreea de Nord și Vietnam au un scop strategic mai profund. Potrivit analiștilor ISW, Moscova încearcă să creeze o coaliție de țări pe care să o prezinte ca o alternativă la Alianța Nord-Atlantică (NATO).

Experții sugerează că Putin încearcă să creeze iluzia că țările occidentale sunt singurii susținători ai Ucrainei, în timp ce restul lumii sprijină Rusia.

La o zi după ce a semnat un acord de apărare reciprocă cu Coreea de Nord, Putin a primit un salut cu 21 de salve de tunuri la o ceremonie militară în Vietnam, a fost îmbrățișat de doi dintre liderii comuniști și a fost generos lăudat de unul dintre ei.

Vizita lui Vladimir Putin a atras critici din partea Statelor Unite și a aliaților săi, care îl tratează pe liderul rus ca pe un paria și au protestat spunând că nu ar trebui să i se ofere o scenă de la care să poată apăra războiul Rusiei din Ucraina.

Rusia și Vietnamul au semnat acorduri pe teme precum energia, subliniind pivotul Moscovei spre Asia după ce Occidentul a impus sancțiuni Moscovei din cauza conflictului din Ucraina.

„Ne-am angajat ferm să aprofundăm parteneriatul strategic cuprinzător cu Vietnamul, care rămâne printre prioritățile politicii externe a Rusiei”, a declarat Putin, citat de presa rusă, potrivit Reuters.

„Suntem pregătiți să continuăm munca comună pe o gamă largă de subiecte, inclusiv legăturile economice, științifice și tehnice, apărarea, securitatea și contactele umanitare”, a adăugat liderul de la Kremlin.

Vladimir Putin, vizita in Vietnam
SURSA FOTO: Kremlin.ru

Liderul de la Kremlin, primire călduroasă în Vietnam

Vladimir Putin a fost citat de agenția de știri rusă TASS, care a declarat că cele două țări împărtășesc interesul de a „dezvolta o arhitectură de securitate fiabilă” în regiune, bazată pe nefolosirea forței și pe soluționarea pașnică a disputelor, fără a lăsa loc pentru „blocuri politico-militare închise”.

Cele 11 pacte semnate la Hanoi nu au fost la același nivel cu acordul istoric încheiat în Coreea de Nord.

Dar primirea călduroasă a lui Putin a fost o realizare pentru liderul rus, care are un mandat de arestare din partea Curții Penale Internaționale împotriva sa pentru presupuse crime de război în Ucraina, acuzații pe care le neagă. Rusia și Vietnamul nu sunt însă membre ale CPI.

„Primirea triumfală a lui Putin la Hanoi va marca un contrapunct la recentele eșecuri ale Rusiei”, a declarat Carlyle Thayer, profesor emerit la Academia Forțelor de Apărare din Australia, enumerând recenta conferință privind Ucraina din Elveția și noile sancțiuni ale Uniunii Europene împotriva Rusiei.

„Putin și mașina de propagandă rusă vor juca pe tema că încercările occidentale de a izola Rusia nu funcționează”, a adăugat Thayer.

Ceremonia militară pusă la cale pentru a-l întâmpina pe Vladimir Putin, care a fost îmbrățișat atât de președintele vietnamez To Lam, cât și de premierul Pham Minh Chinh, a fost de genul celei rezervate celor mai înalți șefi de stat și desfășurată atunci când președintele american Joe Biden și președintele chinez Xi Jinping au vizitat Vietnamul anul trecut.