Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, spune că situaţia securităţii la frontiera dintre Afganistan şi Tadjikistan este motiv de îngrijorare. Este un risc pe care Moscova a încercat să îl limiteze prin consolidarea bazei sale militare din Tadjikistan cu arme şi alte echipamente, relatează Reuters.
În această lună, Rusia a anunţat că îşi consolidează baza sa militară din Tadjikistan cu 30 de noi tancuri şi că forţele sale de acolo efectuează exerciţii cu sisteme de apărare antirachetă.
Posibilitatea ca militanţi islamişti din Afganistan să se infiltreze în Tadjikistan şi în alte foste republici sovietice din Asia Centrală este un motiv de îngrijorare pentru Rusia, care consideră regiunea drept o zonă-tampon pentru partea sa de sud.
Forţele ruse au simulat respingerea unui atac aerian inamic folosind sisteme S-300PS.
Baza militară rusă din Tadjikistan, cea mai mare pe care Rusia o administrează în exteriorul frontierelor sale, a simulat 10 lansări de rachete contra unor ţinte aeriene, în cadrul exerciţiilor.
În luna octombrie, Rusia a efectuat cele mai ample exerciţii militare comune la frontiera afgano-tadjikă, după ce SUA şi aliaţii lor şi-au retras trupele din Afganistan şi talibanii au preluat puterea la Kabul.
Rusia anunță o nouă amenințare fără precedent
În contextul în care Rusia şi puterile occidentale se află în impas cu privire la Ucraina, ministrul adjunct de externe Serghei Riabkov, trage un semnal de alarmă.
Potrivit acestuia, Moscova consideră că ameninţarea unei noi crize a rachetelor este serioasă, relatează Reuters. De menționat este faptul că precizările făcute de oficialul rus vi în contextul, în care, pe parcursul crizei, Rusia a oscilat între o retorică dură, apeluri la dialog şi avertismente dure. La rândul său, Riabkov a comparat în mod repetat situaţia cu criza rachetelor din Cuba din 1962, când lumea a fost în pragul unui război nuclear.
Pe lângă avertizarea venită de la oficialul rus, tot în cursul zilei de luni, Districtul militar de Vest al Rusiei a anunţat organizarea unui exerciţiu militar de antrenament pentru respingerea unui atac aerian masiv al unui adversar. Mai exact, aproximativ 1.000 de soldaţi au luat parte la operaţiune, a transmis Interfax, preluată de agenţia britanică de presă citată.
Amintim faptul că în ultimele zile, Rusia a adunat zeci de mii de soldaţi în puncte de pregătire din apropierea Ucrainei şi a cerut ca vecinul său sudic să nu fie primit în NATO şi să nu fie desfăşurate arme ofensive acolo sau în alte ţări vecine. Unele trupe au început să se întoarcă la bazele permanente după exerciţii în apropierea Ucrainei.
Totodată, în cursul zilei de duminică, peste 10.000 de militari ruşi s-au întors la bazele lor permanente, în urma unui exerciţiu militar de o lună, în apropierea Ucrainei, scria Interfax.