Recep Tayyip Erdogan reafirmă sprijinul Turciei pentru suveranitatea Ucrainei
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a reiterat miercuri sprijinul ferm al Turciei pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, subliniind totodată sprijinul continuu pentru drepturile tătarilor din Crimeea.
„Sprijinul nostru pentru integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei este de neclintit. Revenirea Crimeei la Ucraina este o cerință a dreptului internațional”, a declarat Erdogan într-un mesaj video adresat celui de-al patrulea summit al liderilor Platformei Crimeea, potrivit Anadolu.
El a evidențiat poziția Turciei cu privire la Crimeea, subliniind că returnarea acesteia către Ucraina se aliniază standardelor juridice internaționale, subliniind durerea de durată trăită de turcii tătari din Crimeea, a căror suferință persistă de opt decenii.
Sprijin pentru tătarii din Crimeea
Recep Tayyip Erdogan și-a exprimat, de asemenea, încrederea în acțiunile viitoare de sprijinire a turcilor tătari din Crimeea.
„Cred că vor continua să fie luate măsuri suplimentare pentru a consolida drepturile turcilor tătari din Crimeea în perioada următoare”, a spus Erdogan.
Președintele turc a mulțumit președintelui ucrainean Volodimir Zelenski și liderului tătarilor din Crimeea, Mustafa Abdulcemil Kirimoglu, pentru rolul lor în organizarea summitului, care marchează cea de-a 80-a aniversare a expulzării tătarilor din Crimeea.
El a subliniat, de asemenea, că Turcia nu a recunoscut niciodată anexarea Crimeei, care a exacerbat suferința populației din regiune.
Recep Tayyip Erdogan a subliniat dreptul turcilor tătari din Crimeea de a trăi „liber, în siguranță și în pace în propria lor patrie”.
Președintele a remarcat în continuare evoluția pozitivă a eliberării din captivitate a lui Nariman Celal și și-a exprimat speranța pentru libertatea tuturor compatrioților tătari din Crimeea, inclusiv a lui Hasan Ahmedov și Aziz Ahmedov.
Aspirațiile președintelui turc pentru pace
În încheierea discursului său, Recep Tayyip Erdogan a transmis aspirațiile mai largi ale Ankarei pentru soluționarea conflictului, menționând că „dorința noastră sinceră este ca războiul să se încheie cu o pace echitabilă și durabilă, bazată pe integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei”.
Forțele ruse au intrat în Peninsula Crimeea în februarie 2014, iar luna următoare președintele rus Vladimir Putin a împărțit oficial regiunea în două entități federale separate ale Federației Ruse.
De atunci, tătarii din Crimeea și-au continuat lupta pentru integritatea teritorială a Ucrainei împotriva ocupației ruse.
Etnicii tătari din Crimeea s-au confruntat cu persecuții de la preluarea peninsulei de către Rusia în 2014, situație pe care Turcia a denunțat-o. Turcia și SUA, precum și Adunarea Generală a ONU, consideră anexarea drept ilegală.