Preşedintele rus Vladimir Putin va discuta despre cooperarea militară şi tehnică cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, în timpul vizitei sale la Soci, în sudul Rusiei, vinerea viitoare, anunţă Kremlinul, relatează CNN.

”Da, subiectul cooperării tehnico-militare va fi cu siguranţă discutat la Soci”, a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Problema exporturilor de cereale, pe masa discuțiilor

Potrivit lui Peskov, cooperarea militaro-tehnică dintre Rusia şi Turcia este constant pe ordinea de zi, iar ”însuşi faptul că interacţiunea se dezvoltă într-o zonă atât de sensibilă indică faptul că, în general, întregul complex de relaţii este la un nivel foarte înalt”.

Întrebat dacă problema exporturilor de cereale va fi abordată şi în timpul întâlnirii, Peskov a spus că cei doi preşedinţi vor putea evalua modul în care sunt puse în aplicare acordurile de la Istanbul privind transporturile de cereale.

”Acordul ar trebui să înceapă acum să fie pus în aplicare, procesul va începe. Va reprezenta o ocazie bună de a face schimb de opinii la Soci cu privire la modul în care acest lucru este în conformitate cu acordurile la care s-a ajuns”, a adăugat Peskov.

Vladimir Putin şi Erdogan s-au întâlnit săptămâna trecută la Teheran. Mai mult decât atât, Ucraina şi Rusia au convenit, vineri, asupra unui acord care să permită reluarea exporturilor vitale de cereale din porturile ucrainene de la Marea Neagră. Acordul a fost intermediat de Naţiunile Unite şi Turcia, la Istanbul.

Centru de coordonare privind exportul de cereale, deschis la Istanbul

De asemenea, centrul comun de coordonare, care va supraveghea exportul de cereale ucrainene, a fost deschis la Istanbul.

Într-un discurs rostit la Universitatea Națională de Apărare, ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, a declarat că acest centru „are o semnificație specială pentru întreaga lume și va funcționa în scopuri pur umanitare”.

Centrul de coordonare a fost una dintre creațiile cheie ale acordului privind cerealele convenit între Rusia și Ucraina sub auspiciile ONU și ale Turciei.

Ca parte a acordului semnat vineri, navele de cereale vor naviga prin coridoare sigure în Marea Neagră și apoi vor trece prin strâmtoarea Bosfor – un coridor de transport maritim important în nord-vestul Turciei – pentru a ajunge pe piețele globale.

Potrivit lui Akar, înțelegerea „semnată de părți va fi valabilă timp de 120 de zile și va continua, cu excepția cazului în care părțile vor solicita rezilierea”.

El a declarat jurnaliștilor și oficialilor că „pregătirea și planificarea primelor nave încărcate cu cereale care vor părăsi porturile ucrainene continuă”.

La începutul acestei săptămâni, Akar a promis că Turcia își va face partea sa pentru a se asigura că „activitatea Centrului Comun de Coordonare continuă intens”.