Este decizia momentului luată de Vladimir Putin. Liderul de la Kremlin a fost de acord cu acest plan. Totul ar urma să aibă loc chiar astăzi, 25 mai, în Marea Neagră.
Este anunţul momentului în plin război din Ucraina! Vladimir Putin a fost de acord să permită acest lucru la Marea Neagră.
Coridor umanitar pentru ieşirea în siguranţă a navelor străine din portul Mariupol
Mai exact, este vorba despre o ridicare temporară a blocadei impuse asupra portului Mariupol, astfel încât navele străine să poată pleca în siguranţă spre Marea Neagră.
„În urma complexului de măsuri desfăşurate de Marina Rusă, pericolul minelor din zona de apă a portului Mariupol a fost eliminat şi se iau măsuri pentru refacerea infrastructurii portuare”, a indicat partea rusă.
Potrivit informării transmise de ruşi, coridorul umanitar se deschide miercuri, 25 mai, începând cu ora 08:00, ora Moscovei.
„Pentru ieşirea în siguranţă a navelor străine din portul Mariupol, de la ora 08:00, ora Moscovei, pe 25 mai, va fi organizat un coridor umanitar de 115 mile lungime şi 2 mile lăţime în direcţia Mării Negre”, a mai transmis general-colonelul Mihail Mizintsev, şeful Centrului de control al apărării naţionale al Federaţiei Ruse, potrivit TASS.
Mizintsev este şi persoana care conduce sediul rus de coordonare interdepartamentală pentru răspunsul umanitar în Ucraina.
70 de nave din 16 state, blocate în porturile ucrainene de la Marea Neagră. Ruşii dau vina pe Kiev pentru că acestea nu pot pleca
În prezent, vorbim despre 70 de nave străine din mai multe ţări, blocate în şase porturi ucrainene.
„În şase porturi (Herson, Nikolaev, Cernomorsk, Ochakov, Odesa şi Yuzhny), 70 de nave străine din 16 state rămân blocate. Ameninţarea cu bombardamentele şi pericolul minelor creat de Kiev nu permit navelor să meargă liber în larg”, a mai declarat Mihail Mizintsev.
Forţele Armate Ruse deschid zilnic un coridor maritim umanitar în direcţia sud-vest dinspre marea teritorială a Ucrainei, a adăugat acesta.
Pe de altă parte, ruşii acuză Ucraina că se sustrage, în orice mod posibil, de la interacţiunea cu reprezentanţii statelor străine şi companiile armatoare în vederea rezolvării problemei asigurării ieşirii în siguranţă a navelor blocate în zona de acostare.
Generalul Mizintsev a vorbit şi despre minele ucrainene rupte din ancoră, care sunt acum în derivă de-a lungul coastei Mării Negre, şi care prezintă un pericol uriaş pentru navigaţie şi pot deteriora infrastructura portuară.
Specialiştii din Flota Mării Negre şi trupele de ingineri au finalizat deminarea teritoriului portului Mariupol, anunţa recent Ministerului rus al Apărării. Au fost găsite şi dezamorsate peste 12.000 de obiecte explozive şi arme, iar canalele de apropiere şi zonele de apă interioare au fost eliberate de navele scufundate şi de alte obstacole de navigaţie.