Vladimir Putin a fost de acord. Anunțul venit chiar acum de la liderul rus
Președintele rus Vladimir Putin i-a spus joi omologului său turc Recep Tayyip Erdogan că Moscova ar lua în considerare dezvoltarea unui „hub de gaze” în Turcia, în condițiile în care livrările Rusiei către Europa au fost perturbate de sancțiunile legate de Ucraina și de scurgeri la conductele cheie.
„Turcia s-a dovedit a fi cea mai fiabilă rută pentru livrări în prezent, chiar și către Europa. Am putea lua în considerare posibilitatea de a crea un hub de gaz în Turcia pentru livrările către alte țări”, i-a spus liderul rus lui Erdogan în cadrul unei întâlniri față în față în capitala Kazahstanului.
Erdogan a urmărit să mențină un dialog deschis cu Rusia și cu țările occidentale de la începutul invaziei rusești, în ciuda unei serii de divergențe, inclusiv a conflictelor din Siria și din alte părți.
„Ar fi o platformă, nu doar pentru livrări, ci și pentru stabilirea prețurilor (la gaze)”, a declarat Putin la întâlnirea cu Erdogan, adăugând că: „În prezent, aceste prețuri sunt exorbitante și am putea reglementa în mod normal acest lucru fără nicio conotație politică”, scrie The Moscow Times.
🇷🇺🇹🇷Putin meets with Erdogan in Astana.
▪️If Turkey is interested, we could consider the possibility of another gas pipeline system and the creation of a gas hub in Turkey pic.twitter.com/VqspRjqyuF
— AZ 🛰🌏🌍🌎 (@AZgeopolitics) October 13, 2022
Un acord privind plafonarea prețului gazelor naturale scapă, deocamdată, țărilor UE
Prețurile la gaze au crescut vertiginos de la începutul războiului din Rusia, iar Europa s-a străduit să găsească surse alternative de energie după ce Rusia a blocat livrările ca răspuns la sancțiunile occidentale.
Uniunea Europeană va prezenta săptămâna viitoare propuneri pentru a lansa achizițiile comune de gaze naturale în termen de câteva luni și pentru a dezvolta un preț de referință alternativ pentru gazele naturale, însă la o reuniune a țărilor UE care a avut loc miercuri nu s-a stabilit dacă pachetul va include sau nu un plafon al prețului gazelor naturale.
Cele 27 de state membre ale UE își pregătesc următoarea acțiune pentru a controla creșterea prețurilor la energie și pentru a-i proteja pe consumatori de facturile tot mai mari, în timp ce Europa se îndreaptă spre o iarnă în care gazul rusesc este insuficient, criza costului vieții și amenințarea iminentă a recesiunii.
După o reuniune a miniștrilor europeni ai energiei care a avut loc la Praga, comisarul european pentru energie, Kadri Simson, a declarat că Comisia Europeană va prezenta planuri de dezvoltare a unui preț de referință alternativ pentru gazul din UE și va lansa rapid achiziții comune de gaz între țările UE.
Cu toate acestea, Simson a declarat că încă nu este clar dacă există suficient sprijin în rândul țărilor pentru ca un plafon al prețului la gazele utilizate pentru producerea de energie să fie adăugat la pachetul din 18 octombrie – o măsură pe care multe țări au solicitat-o.
„Vom vedea la sfârșitul săptămânii cum putem proceda cu plafonarea gazului pentru producția de energie electrică, dacă suntem în acel stadiu în care putem spune că există o largă majoritate a statelor membre care sprijină această măsură”, a spus ea, adăugând că pachetul va stabili cum ar putea funcționa un „mecanism temporar” de limitare a prețurilor la gaze și care ar fi riscurile pe care le-ar implica, scrie Reuters.