La aproape opt săptămâni de la declanșarea invaziei în Ucraina, cu pierderi militare tot mai însemnate și cu o Rusie tot mai izolată pe plan extern, începe să crească numărul celor care, deși fac parte din cercul elitelor Kremlinului, pun sub semnul întrebării decizia lui Putin de a intra în război.
Unele voci consideră că invazia a fost o greșeală catastrofală, care va da Rusia înapoi, din punct de vedere economic, cu zeci de ani. O parte dintre aceștia au comentat situația, sub protecția anonimatului, scrie Straitstimes.
Până acum, acești constestatari ai războiului nu văd nicio șansă ca președintele rus să facă un pas înapoi și nicio perspectivă de a se confrunta, acasă, cu revolte ale maselor. Din ce în ce mai dependent de un cerc restrâns de consilieri, Putin a respins încercările altor oficiali de a-l avertiza asupra costurilor economice și politice paralizante, au spus aceștia.
Așa a apărut un soi de stabilitate suprarealistă în Rusia
Unii spun că împărtășesc tot mai mult teama exprimată de oficialii serviciilor de informații americane, conform cărora Putin s-ar putea îndrepta către o utilizare limitată a armelor nucleare dacă se confruntă cu eșec în ceea ce el consideră a fi ”misiunea sa istorică”.
Cu siguranță, sprijinul pentru războiul lui Putin rămâne mare în rândul multor oficiali ai Rusiei. Pentru că majoritatea susțin narațiunea Kremlinului, conform căreia conflictul cu Occidentul este inevitabil, iar economia se va adapta la sancțiunile radicale impuse de SUA și aliații săi. Și sprijinul public rămâne puternic, deoarece șocul inițial și perturbarea sancțiunilor au dat naștere unei stabilități suprarealiste în Rusia.
Ei au vorbit, ei au auzit
Totuși, din ce în ce mai mulți oameni din interior au ajuns să creadă că angajamentul lui Putin de a continua invazia va condamna Rusia la ani de izolare și tensiuni sporite, care vor pune economia rusă pe butuci, va compromite securitatea țării și va afecta influența sa globală. Câțiva oameni de afaceri au făcut declarații voalate, punând la îndoială strategia Kremlinului, dar mulți se tem să-și exprime toate aceste preocupări în public.
Scepticii au fost surprinși de viteza și de amploarea sancțiunilor occidentale, care au înghețat jumătate din rezervele de 640 de miliarde de dolari ale băncii centrale, iar companiile străine au decis să renunțe la zeci de ani de investiții pentru a-și închide operațiunile din Rusia aproape peste noapte. Și mai surprinzător a fost sprijinul militar pentru Kiev, care ajută forțele țării vecine să stopeze înaintarea Rusiei.
Înalți oficiali au încercat să-i explice președintelui că impactul economic al sancțiunilor va fi devastator, anulând cele două decenii de creștere economică și standarde de viață mai ridicate, pe care le-a adus regimul Putin.
Dar președintele este convins că rușii îl susțin și chiar că sunt pregătiți să îndure ani de sacrificii, fiind de acord cu viziunea sa despre măreția națională a Rusiei, au mai spus aceștia. Așa că liderul de la Kremlin este decis să meargă mai departe cu invazia, în ciuda eșecurilor înregistrate în ultimele săptămâni.
Cercul de consilieri ai lui Putin s-a restrâns mult
La scurtă vreme de la începutul invaziei, cercul de consilieri ai lui Putin s-a restrâns și mai mult. Și asta pentru că deecizia de a invada Ucraina a fost luată de Putin și doar o mână de oameni apropiați, un fel de ulii ai războiului, printre care ministrul Apărării, Serghei Șoigu, șeful Statului Major General, Valeri Gerasimov și Nikolai Patrușev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, mai susțin cei care doresc să-și păstreze anonimatul.
Contestatarii războiului nu văd niciun semn că Putin ar fi dispus să ia în considerare o retragere, având în vedere pierderile, sau să facă concesii serioase necesare pentru a ajunge la o încetare a focului. Având în vedere faptul că el domină întregul sistem politic, opiniile separate prind rădăcini doar în privat. Dar în interiorul succesorului KGB, temutul FSB, frustrarea față de eșecul invaziei de până acum crește, afirmă Andrei Soldatov, expert în serviciile de securitate ruse.
Cât timp Putin ține situația sub control, oamenii îl vor urma
Cei care au încercat să renunțe la slujbele lor, inclusiv șefului băncii centrale, Elvira Nabiullina, li s-a spus că trebuie să rămână pentru a ajuta la gestionarea efectelor economice. Unii oficiali din eșaloanele inferioare au cerut să fie transferați în posturi care nu au legătură cu elaborarea politicilor.
Dar Kremlinul i-a denunțat pe cei care au părăsit țara, numindu-i „trădători”. Magnatul Oleg Deripaska a numit războiul „nebunie” la sfârșitul lunii martie, spunând că s-ar fi putut încheia „cu trei săptămâni în urmă printr-o negociere rezonabilă”. El a avertizat că luptele ar putea continua „câțiva ani”.
”Toată lumea trebuie să se descurce și să pună în aplicare ordinele președintelui și, atâta timp cât Putin ține situația sub control, oamenii îl vor urma”, afirmă Tatiana Stanovaya de la R.Politik.