O înregistrare video difuzată de contul oficial de Telegram al preşedinţiei belaruse arată că Aleksandr Lukaşenko a confirmat transferul încărcăturilor nucleare.
„Transferul încărcăturilor nucleare a început, asta a început deja”, a declarat Aleksandr Lukaşenko, conform afp.com
Lukaşenko, care se află la Moscova joi pentru un summit regional, nu a fost în măsură să indice dacă arme respective se află deja în ţara sa. Totodată, Rusia nu a făcut deocamdată niciun comentariu cu privire la acest subiect.
Vladimir Putin a semnat decretul care să permită acest transfer
De asemenea, Lukaşenko a explicat că Vladimir Putin i-a spus în ajun că a semnat decretul care să permită acest transfer.
Preşedintele rus anunţase în 25 martie că Moscova va desfăşura arme nucleare „tactice” pe teritoriul belarus, ţară situată la porţile Uniunii Europene, alimentând temerile privind o escaladare a conflictului în Ucraina.
Anunţul a suscitat critici din partea comunităţii internaţionale, din partea ţărilor occidentale în special, cu atât mai mult cu cât liderul rus a evocat încă de începutul invaziei în Ucraina declanşate în februarie 2022 posibilitatea recurgerii la arma nucleară.
Lidera opoziţiei belaruse din exil, Svetlana Tihanovskaia, a denunţat joi o ameninţare pentru întreg continentul european.
„Aceasta nu pune în pericol doar vieţile belaruşilor, ci creează o nouă ameninţare pentru Ucraina, pentru întreaga Europă. Când se vorbeşte despre arme nucleare tactice, cele mai multe dintre ele sunt la fel de puternice ca aceea care a ucis 140.000 de persoane la Hiroshima”, subliniază ea pe Twitter.
Armamentele nucleare pot provoca pagube imense
Potrivit sursei menționate, armamentele nucleare aşa-zise „tactice” pot provoca pagube imense, dar raza de distrugere este mai limitată decât cea a armelor nucleare „strategice”.
La începutul lunii aprilie, Rusia a indicat că a început să instruiască militari belaruşi pentru utilizarea armelor nucleare tactice. Între altele, Putin a indicat în trecut că zece avioane au fost deja echipate în Belarus pentru utilizarea unor astfel de arme şi că un depozit special va fi terminat până la 1 iulie.
Sursa menționată amintește de faptul că Belarus nu este angajat direct pe teren în Ucraina, dar a permis armatei ruse să-i utilizeze teritoriul pentru lansarea atacului asupra Ucrainei în februarie 2022.