Kremlinul continuă să pună în aplicare planul de consolidare a controlului politic, social și militar în sudul Ucrainei. După ce a anunțat că a realizat „podul terestru” dintre teritoriul rusesc și pensinsula Crimeea, unul dintre principalele obiective ale invaziei declanșate în februarie, se pare că o altă țintă a fost atinsă de Rusia. Potrivit NPR, după o întrerupere de opt ani, apa curge din nou acum în Crimeea.
Experta ucraineană Anna Olenenko spune că, în 2014, când Rusia a reușit să anexeze peninsula Crimeea, Ucraina a oprit alimentarea sa cu apă. Chiar dacă Rusia se poticnește în invazia actuală, a reușit să-și atingă un obiectiv major: a redeschis robinetele de apă pentru Crimeea anexată, arată NPR.
La doar două zile de la începutul războiului, soldații ruși au aruncat în aer un baraj care fusese construit de Kiev pentru a tăia alimentarea cu apă spre Canalul Crimeei de Nord de la râul Nipru. Săptămâni mai târziu, la jumătatea lunii martie, rușii au făcut ca apa să ajungă din nou în Crimeea, a adăugat Olenenko.
Unul dintre motivele pentru care Rusia a declanșat războiul a fost Canalul Crimeei de Nord
Aproximativ o treime din acest canal se află în prezent în zonele controlate de ruși. Olenenko susține că, în mod sigur, Rusia va încerca să păstreze cât mai mult din teritoriu, pentru a se asigura că peninsula Crimeea nu va mai rămâne fără apă.
„Cred că acest canal este unul dintre motivele pentru care Rusia a declanșat războiul din Ucraina”, susține Olenenko.
Canalul Crimeei de Nord a fost construit în timpul URSS, în anii 1960. Acest canal a transformat câmpiile nordice aride ale Peninsulei Crimeea într-o regiune agricolă extrem de bogată. Datorită canalului care asigura apa necesară, oamenii au putut să-și facă livezi, orezării și chiar ferme piscicole.
Ce s-a întămplat în ultimii opt ani
După ce Rusia a anexat Crimeea, în 2014, Ucraina a blocat alimentarea sa cu apă. „Ucraina avea dreptul să facă asta”, a spus Olenenko. „În conformitate cu Convenția de la Geneva, alimentarea cu apă revine în sarcina statului agresor, așa că recoltele au început să scadă dramatic de-atunci. Orezul aproape a dispărut. Rusia și-a exprimat în repetate rânduri revolta față de acțiunile Ucrainei. Se pare că a făcut din controlul din asupra apei care ajunge în Crimeea o prioritate a atacurilor”, a menționat ea.
Vara trecută, Federația Rusă a depus la CEDO prima plângere interstatală din istorie, prin care acuza Ucraina de încălcarea articolului 33 din Convenția Europeană. După cum a raportat Procuratura Generală a Federației Ruse, „documentul cere CEDO să aplice măsuri provizorii în conformitate art. 39, obligând Ucraina să oprească imediat încălcări grave, precum blocarea fluxului de apă în Crimeea, restricționarea drepturilor minorităților naționale și lingvistice, inclusiv accesul gratuit la învățământul general și superior în limba lor maternă”.
Ce se va întâmpla cu apa în regiunea Donbas
Un scenariu în care apa din regiunea Donbasului este transformată în armă, fie de Rusia, fie de Ucraina, este unul îngrijorător pentru milioane de oameni. Sistemul de aprovizionare cu apă din Donbas datează din anii 30, când Uniunea Sovietică a înființat o utilitate publică pentru a iriga o regiune care se industrializa rapid.
Două decenii mai târziu, Moscova a construit un canal, de la râul Siverskyi Doneț, în nord, până în orașul Donețk și apoi până la Mariupol. Acest canal – Siverskyi Donets Donbas (SDD – ) a fost și rămâne singura sursă de apă pentru aproximativ 6 milioane de oameni care au trăit în Donbas înainte de invazia rusă.