Oficialii ruși au declarat că obiectivele lor principale în această nouă fază a războiului sunt „eliberarea completă” a celor două „republici populare” separatiste, susținute de Rusia, Lugansk și Donețk. Majoritatea analiștilor crede însă că regiunea Donbas, o zonă industrializată bogată în cărbune, va fi anexată de Rusia, susține CNBC.

„Mașinaria de război rusească din est s-ar putea dovedi o amenințare foarte mare pentru Ucraina”, a declarat Maximilian Hess, expert la Institutul de Cercetare în Politică Externă,. „Este destul de clar că obiectivele de război ale Rusiei rămân foarte extinse”, a adăugat Hess, precizând că modul în care se desfășoară bătălia pentru Donbas „va determina cât de mult din Ucraina de la est de Nipru va fi retrasată de Vladimir Putin.

Anexarea este obiectivul pe termen lung al lui Putin

„Cred că este destul de clar că anexarea este obiectivul pe termen lung al lui Putin. Întrebarea este cât de mult vrea să anexeze”, a adăugat Hess.

În 2014, înainte de războiul ruso-ucrainean, Donbas asigura un sfert din volumul exporturilor Ucrainei. Cea mai mare parte a industriei era concentrată aici. În restul țării, dominantă era agricultură. Zăcământul de cărbune din Donbas se întinde de-a lungul întregii granițe estice a Ucrainei până în apropierea teritoriului Rusiei.

Moscova a stimulat sentimentul separatist în regiune în ultimii opt ani, deși neagă că îi susține pe rebelii din regiune.

Liderii occidentali au discutat despre noua fază a invaziei

Ofensiva Rusiei în est a părut să înceapă în forță, forțele militare declanșând atacuri asupra mai multor zone. Ministerul rus al Apărării a susținut că au fost lovite peste 1.200 de ținte în Ucraina. Oficialii au declarat că forțele ruse au preluat controlul asupra Kreminnei, un oraș din regiunea Luhansk în care ar fi avut loc lupte în stradă.

Strategia privind concentrarea asupra estului Ucrainei vine după ce Rusia și-a retras multe dintre trupele sale din zonele din jurul capitalei și din alte părți din nordul țării. Pentagonul consideră că Rusia și-a sporit semnificativ puterea de luptă în estul și sudul Ucrainei acum, cu mai multe grupuri tactice mutate în zonă.
Bani și arme

Liderii occidentali au discutat despre noua fază a invaziei și au promis că vor trimite mai multe sisteme de artilerie în Ucraina. De asemenea Germania a promis mai mulți bani pentru a ajuta Ucraina să cumpere mai multe arme.

Există un grad mare de incertitudine privind bătălia pentru Donbas

Sam Cranny-Evans, analist la think tank-ul britanic de apărare RUSI, a declarat pentru CNBC că există un grad mare de incertitudine cu privire la modul în care va progresa bătălia pentru Donbas și că, în timp ce ambele tabere își vor fi epuizat echipamente militare în ultimele două luni, Ucraina se va afla într-o poziție mai vulnerabilă.

Cranny-Evans crede că nu se poate exclude o situație în care ucrainenii vor putea să oprească asaltul rușilor în Donbas, așa cum au reușit să o facă în alte regiuni.

„Dacă se pot organiza și dacă își pot echipa trupele în mod adecvat, ar putea să facă asta. Iar unii analiști cred că Ucraina ar putea chiar să câștige acest război. Totul depine de următoarea fază a conflictului ”, a menționat el.

Chiar se poate spune că asta va fi o victorie?

Motivul pentru care analiștilor le este greu să evalueze cât de importantă ar putea fi bătălia pentru Donbas este legat în principal de obiectivele finale ale lui Putin.

Cranny-Evans a remarcat că marea întrebare rămâne dacă, concentrându-se mai mult pe misiunea de „eliberare” a Donbasului, Putin și-a abandonat „obiectivul maximal de schimbare a regimului din Ucraina și capturarea Kievului” sau dacă ar putea accepta o victorie în est.

Pentru Ucraina, dacă pierde bătălia pentru Donbas și Rusia anexează regiunea, ar putea fi un preț dureros,”Ați putea spune că Ucraina a câștigat războiul cu Rusia pentru că țara sa încă există, dar pierde complet Donbas-ul? Chiar este aceasta o victorie? Pacea va dura pentru totdeauna? Sau Ucraina va fi nevoită să ducă un alt război peste 10 ani?, a spus Cranny-Evans.