Rusia ar putea înființa o bază militară în regiunea orașului Herson, la solicitarea separatiștilor.

Ținând cont că Vladimir Putin a pornit invazia Ucrainei tot la cererea acestora, șansele pentru un astfel de plan al Moscovei sunt extrem de mari.

Bază militară rusească pe teritoriul Ucrainei

Administrația numită de Rusia în Herson, zonă din sudul Ucrainei, va cere Moscovei să înființeze o bază militară pe teritoriul său, transmite agenția de știri RIA, care citează un oficial guvernamental. Astfel, vestea a fost dată de Kirill Stremousov, adjunctul șefului a ceea ce Rusia numește „administrația regională civil-militară” din Herson.

„Ar trebui să existe o bază militară rusă în regiunea Herson. Vom cere acest lucru și asta este ceea ce dorește întreaga populație. Acest lucru este esențial și va fi un garant al securității pentru regiune și pentru locuitorii săi”, a explicat Stremousov, conform Sky News.

Orașul Herson, care are ieșiri atât la râul Nipru, cât și la Marea Neagră, a fost printre primele mari comunități ucrainene care au ajuns sub controlul Rusiei. Analiștii spun că zona este valoroasă din punct de vedere strategic, deoarece controlul ei permite Rusiei să blocheze accesul Ucrainei la mare și să lege teritoriile din Donețk și Luhansk de Crimeea.

Mii de soldați ucraineni, judecați în Donețk

Mii de luptători ucraineni capturaţi recent de forţele ruse la Mariupol, port strategic la Marea Azov, urmează să fie aduşi în faţa justiţiei în regiune, potrivit liderului regiunii separatiste Doneţk, transmite marţi DPA.

Un ”tribunal internaţional” va fi organizat pentru aceşti combatanţi ucraineni, care timp de mai multe săptămâni au opus o rezistenţă curajoasă în faţa forţelor ruse în combinatul siderurgic Azovstal, a declarat liderul aşa-numitei ”Republici Populare Doneţk”, Denis Puşilin, citat de agenţia de presă rusă Interfax.

Anunţul ar putea afecta speranţele reluării discuţiilor dintre Kiev şi Moscova consacrate eventualei încetări a ostilităţilor. Ucraina a solicitat în mod repetat ca luptătorii săi capturaţi la Mariupol să fie eliberaţi de Rusia în cadrul unui schimb de prizonieri.

La trei luni de la începerea agresiunii militare în ţara vecină, forţele ruse încearcă să-şi apere poziţiile de la nord de Harkov, al doilea oraş ca mărime din Ucraina, pregătind o nouă ofensivă împotriva oraşului Sloviansk, situat mai la sud. Potrivit unor surse ucrainene, operaţiunile ruse din zona oraşelor Severodoneţk şi Bahmut au fost sortite eşecului.

Ministerul Apărării britanic a afirmat luni că în primele trei luni ale invaziei ”Rusia a înregistrat probabil un bilanţ al deceselor similar cu cel al Uniunii Sovietice în timpul celor nouă ani de război în Afganistan”.

”O combinaţie de tactici slabe, acoperire aeriană limitată, lipsă de flexibilitate şi o strategie de comandă ce riscă să sporească eşecul şi să repete greşelile a condus la această rată a pierderilor ridicată, ce continuă să crească în ofensiva din Donbas”, a explicat ministerul citat.