Vladimir Putin a cedat. Statele UE vor putea achita în continuare gazele în euro
Mai exact, Vladimir Putin l-a înștiințat pe Olaf Scholz că statele din cadrul UE vor putea achita în continuare gazele în euro, însă conversia în ruble va fi făcută de banca prin care se efectuează tranzacțiile.
„Preşedintele rus, Vladimir Putin, a informat, marţi după-amiază, într-o conversaţie care a avut loc la iniţiativa sa, că va emite de la 1 aprilie un decret potrivit căruia plăţile pentru exporturile de gaze vor fi echivalate în ruble. În acelaşi timp, a subliniat în conversaţie că nu se va schimba nimic pentru partenerii europeni care au contracte. Plăţile ar urma să fie efectuate tot în euro, prin intermediul Băncii Gazprom, care nu este vizată de sancţiuni. Iar Banca va converti apoi plăţile în ruble.
În conversaţia cu Vladimir Putin, cancelarul Olaf Scholz nu a acceptat procedura, ci a cerut informaţii scrise, pentru a o înţelege mai bine. Prin urmare, rămâne valabil ce s-a stabilit de la nivelul Grupului G7: livrările de energie vor fi achitate în euro sau dolari, aşa cum este stipulat în contracte”, a informat Guvernul Germaniei, potrivit unui comunicat postat pe site-ul propriu, preluat de Mediafax.
Olaf Scholz a spus anterior că Germania este dependentă de gazele din Rusia
Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a declarat anterior că războiul dintre Ucraina și Rusia ar putea fi „o confruntare mai îndelungată” decât anticipează Occidentul. De aceea, acesta susține că Uniunea Europeană ar trebui să evite un embargou asupra petrolului rusesc întrucât sancțiunea respectivă ar afecta direct țările europene.
Olaf Scholz a adăugat că Germania nu este singura ţară europeană care este dependentă de gazele naturale și de cărbunele din Rusia, relatează EFE. În prezent, Guvernul de la Berlin urmărește diversificarea surselor de import şi construirea de noi terminale pentru gaze naturale lichefiate (GNL) pentru a scăpa de dependența sa de Rusia.
„Trebuie să cumpărăm energie de la amici, nu de la inamici; în caz contrar plătim războiul. Agenda verde nu mai este abordată doar din perspectiva climei, ci şi din cea a securităţii”, a spus preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, admiţând faptul că nu toate ţările europene pot renunța definitiv la importurile din Rusia.