Potrivit avertismentului lansat de Vladimir Putin, această armă a fost deja utilizată pentru prima dată în atacul asupra orașului Dnipro, pe 21 noiembrie, și se află acum în producție de serie. Putin a precizat că Rusia va produce rachete Oreșnik „oricât este nevoie”, unele fiind planificate pentru a fi livrate și în Belarus.
Vladimir Putin a lansat un nou avertisment
Putin a declarat că, deși Rusia deține mai multe astfel de sisteme, nu se grăbește să le folosească, subliniind că rachetele sunt arme extrem de puternice, destinate unor „sarcini specifice”. Lansată din regiunea Astrahan, racheta Oreșnik a parcurs 800 de kilometri în 15 minute, atingând o viteză de 10 ori mai mare decât a sunetului, ceea ce o face imposibil de interceptat de sistemele de apărare antiaeriană, potrivit afirmațiilor președintelui rus.
Racheta Oreșnik face parte din categoria armelor cu rază medie de acțiune, având o rază estimată de 5.000 de kilometri. Surse rusești au declarat că aceasta poate lovi o mare parte din Europa, precum și coasta de vest a Statelor Unite. Racheta este echipată cu șase focoase individuale ghidate, fiecare capabil să lovească ținte diferite, cu o marjă de eroare de doar câteva zeci de metri.
„Dacă este necesar să folosim arme cu rază intermediară de acţiune mai puternice, o vom face, dar nu ne grăbim. Nu este un secret, nu ne ascundem, nu avem multe astfel de sisteme încă, dar avem câteva, nu doar unul. Nu ne grăbim să le folosim, pentru că sunt arme puternice menite pentru anumite sarcini”, a transmis Putin.
Potrivit expertului militar rus Anatoli Matviciuk, Oreșnik poate transporta între șase și opt focoase convenționale sau nucleare. Bloggerul militar prorus Iuri Podoliaka a confirmat că această armă era probabil deja în serviciu. Pentagonul a precizat că racheta este bazată pe modelul intercontinental RS-26 Rubej, dezvoltat încă din 2008.
SUA au fost notificate prin canale de reducere a riscului nuclear despre testele rachetei
Racheta Oreșnik este parte a arsenalului „fără egal în lume” prezentat de Putin încă din 2018, pe fondul tensiunilor crescute între Rusia și NATO. Dezvoltarea acesteia a avut loc în contextul în care Statele Unite s-au retras în 2019 din Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF), acuzând Rusia de încălcarea acordului prin dezvoltarea de arme precum racheta 9M729. Kremlinul a negat acuzațiile, susținând că armele sale respectă limitele tratatului.
SUA au fost notificate prin canale de reducere a riscului nuclear despre testele rachetei, conform standardelor internaționale. Deși Rusia consideră Oreșnik o armă indispensabilă pentru a menține echilibrul de putere global, mulți analiști militari avertizează asupra intensificării cursei înarmării, care ar putea avea consecințe grave asupra securității internaționale.