Cel mai probabil, ambele tabere vor folosi timpul pe care-l au la dispoziție pentru a se reînarma și a se adapta la operațiunile din vară, dacă războiul se va prelungi, scrie 19fortyfive.

Pentru ruși, iarna reprezintă un element important din „planul” lui Putin de a câștiga războiul. Președintele rus crede, în continuare, că poate folosi energia ca armă împotriva susținătorilor occidentali ai Ucrainei, în special în Europa. Putin speră că va putea bloca exporturile de gaze către Europa, forțând creșterea prețurilor la gaze și provocând penurii. Europenii care vor tremura de frig în case vor cere guvernelor lor să pună presiune pe Ucraina pentru a ajunge la un acord de pace. Strategii occidentali au arătat cât de riscant acest lucru. Energia i-a oferit lui Putin o pârghie puternică de negocieri și înainte, iar Statele Unite au cerut Germaniei să nu finalizeze gazoductul Nord Stream, de teamă că Berlinul ar fi vulnerabil la șantajul rusesc.

Iarna nu va opri războiul din Ucraina

În concepția populară, războaiele din Rusia, duse în plină iarnă, sunt o catastrofă. Și Napoleon și Hitler au pierdut războaiele din Rusia, în mare parte din cauza vremii extrem de dure. Dar, în cazul Ucrainei, există puține lucruri care să sugereze un rezultat atât de dramatic. Ucraina se află mai la sud decât Moscova, iar prognoza pentru Europa este că iarna aceasta va fi mai caldă decât de obicei.

În plus, ambele părți sunt încă angajate în război. Ucrainenii continuă să susțină continuarea războiului, inclusiv eliberarea Crimeei, pe care Rusia a ocupat-o in 2014.  În Rusia nu prea se aude vocea opiniei publice, dar Rusia este o dictatură. Putin și-a legat propria legitimitate de război. El nu va pune capăt conflictului, chiar dacă Rusia pierde, așa cum este tot mai clar.

Singura șansă ca Rusia să-și schimbe optica este dacă presiunea publică va crește sub greutatea pierderilor de pe câmpul de luptă, presând elitele să facă ceva. Mamele soldaților uciși și răniți în războiul afgano-sovietic în anii 80 au jucat un rol similar în acel conflict. Există neliniști tot mai mari cu privire la războiul din Rusia. Dar, având în vedere că iarna va încetini ritmul operațiunilor de ambele părți, Putin ar trebui să poată stăpâni nemulțumirile interne, cel puțin până la primăvară.

Ce vor face europenii în fața prețurilor mari și a frigului din case

O majoritate considerabilă a europenilor susține în continuare transferul de arme pentru Ucraina. Elitele europene susțin și ele sprijinirea Kievului. Deși scopul războiului lui Putin a fost de a fractura NATO, conflictul a dus la o unitate mai mare a alianței. Două noi state, Finlanda și Suedia, sunt pe punctul de a intra în NATO. Intrarea lor iminentă în NATO va îngreuna și mai mult încercarea Germaniei sau a Italiei de a se dezice de Ucraina din cauza facturilor la încălzire. Dar, până anul viitor, Europa va avea surse alternative de energie. Șantajul rusesc mai are o singură șansă să funcționeze.