Rusia este dispusă să colaboreze cu ONU. O mediere internațională este încă prematură
În cadrul conferinței de presă comună de marți, secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres, a cerut ca cele două țări beligerante să lucreze împreună pentru a deschide mai multe culoare umanitare, cu scopul de a evacua civilii din zonele de conflict din Ucraina.
”Am propus crearea unui grup de contact care să reunească Rusia, Ucraina şi ONU, pentru a căuta posibilităţi de deschidere de culoare umanitare”, a declarat Guterres la Moscova, la o conferinţă de presă comună cu ministrul de externe rus Serghei Lavrov.
Secretarul general al ONU a adăugat ”avem nevoie de urgenţă, de asemenea culoare de evacuare a civililor cu adevărat sigure şi eficiente”, scrie France Presse.
”Dacă cineva are vreo idee interesantă, suntem dispuşi s-o ascultăm”
Pe de altă parte, ministrul rus de Externe a asigurat că Rusia este dispusă să coopereze cu ONU ”pentru a diminua suferinţa populaţiei civile”, însă a respins ideea implicării unor mediatori internaţionali în negocierile cu Ucraina menite să conducă la o încetare a conflictului.
”Să vorbim despre mediatori în faza actuală, din punctul meu de vedere, este prematur”, a spus Lavrov la conferinţa de presă comună cu Guterres, susţinând că nici delegaţia ucraineană nu a sugerat acest lucru la tratativele desfăşurate până în prezent.
Totuşi, ”dacă cineva are vreo idee interesantă, suntem dispuşi s-o ascultăm”, a adăugat ministrul rus, referindu-se la eventuale propuneri de a scoate din impas aceste negocieri. ”Dar, după cum se comportă delegaţia ucraineană la negocieri, după cum se comportă preşedintele (ucrainean Volodimir) Zelenski … desigur, este frustrant. Din ce văd, negocierile nu-i interesează în mod special”, a continuat Lavrov, menţionând că încă nu a primit niciun răspuns din partea Kievului asupra celor mai recente propuneri ale Moscovei de soluţionare a conflictului transmise cu 10-12 zile în urmă.
Propunerea Ucrainei
La negocierile desfăşurate pe 29 martie la Istanbul pentru găsirea unui acord pentru a pune capăt războiului provocat de invazia declanşată de Rusia pe 24 februarie, Ucraina a propus Rusiei ca, în schimbul neutralităţii, să primească garanţii de securitate din partea unui grup de ţări, iar aceste garanţii să nu acopere şi peninsula Crimeea. O altă propunere formulată de Kiev către Moscova a fost negocierea într-un termen de 15 ani a statutului peninsulei anexate de Rusia.
Ulterior, potrivit Rusiei, un nou document primit din partea Ucrainei nu mai conţinea propunerea privind excluderea Crimeii din garanţiile de securitate, iar Moscova a acuzat Kievul de inconsecvenţă pentru că a revenit asupra acestei propuneri, dar şi asupra altora formulate la Istanbul, ministrul Lavrov considerând că aceste schimbări sunt rezultatul unor influenţe ale Washingtonului asupra Kievului.
În declaraţia dată marţi, ministrul rus a acuzat Occidentul că menţine linia furnizării unor ”cantităţi imense” de armament Ucrainei, iar, ”dacă aceasta continuă, evident că negocierile vor ajunge cu greu la vreun rezultat”.
Putin încă mai speră la un ”rezultat pozitiv” în negocierile cu Ucraina
Preşedintele rus, Vladimir Putin, i-a spus marţi şefului ONU, Antonio Guterres, că încă crede într-un rezultat pozitiv al negocierilor cu Ucraina, în pofida continuării luptelor dintre cele două ţări, notează AFP.
„Cu toate acestea, negocierile continuă (…) Sper că vom ajunge la un rezultat pozitiv”, a declarat el în cursul întâlnirii de la Kremlin cu Guterres.
El a afirmat că negocierile dintre Moscova şi Kiev de la Istanbul de la sfârşitul lunii martie au permis „un progres serios, deoarece colegii noştri ucraineni nu au legat cerinţele de securitate, ale securităţii internaţionale a Ucrainei, de o anumită înţelegere a graniţelor recunoscute internaţional ale Ucrainei”.
În cursul acestor negocieri, Kievul a propus un acord internaţional prin care să se stabilească ţări garante ale securităţii sale.