Kremlinul susține că e deschis pentru negocieri

Dmitri Peskov a afirmat că Vladimir Putin a reafirmat disponibilitatea părții ruse de a reîncepe negocierile de pace cu Ucraina fără condiții prealabile.

„Vladimir Putin a reafirmat că partea rusă este pregătită să reia procesul de negociere cu Ucraina fără nicio condiţie prealabilă”, a precizat Peskov.

În același timp, președintele rus a reiterat revendicările tradiționale ale Moscovei: controlul asupra Crimeei și asupra celor patru regiuni ucrainene anexate parțial (Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson), excluderea aderării Ucrainei la NATO și demilitarizarea acesteia.

Într-un plan mai amplu, Vladimir Putin, care consideră conflictul din Ucraina drept un „război hibrid” dus de NATO prin intermediul Kievului, cere și o revizuire a arhitecturii de securitate din Europa, în special privind forțele NATO din apropierea granițelor Rusiei.

Iuri Ușakov, consilierul pentru politică externă al președintelui rus, a declarat că în cadrul discuției dintre Vladimir Putin și emisarul american Steve Witkoff, de la Kremlin, a fost abordată inclusiv tema reluării negocierilor directe între Rusia și Ucraina. Ușakov a menționat că întâlnirea a contribuit la apropierea pozițiilor dintre Kremlin și Casa Albă.

„Au fost abordate, printre alte lucruri, posibila reluare a negocierilor directe între reprezentanții Rusiei și Ucrainei”, a declarat Iuri Uşakov.

Planul de pace propus de Donald Trump și contrapropunerea ucraineană

Un plan de pace avansat de Donald Trump propune, între altele, încetarea permanentă a focului, recunoașterea peninsulei Crimeea ca parte a Rusiei, acceptarea de facto a controlului rusesc asupra altor teritorii ocupate (exceptând zona Harkov), excluderea aderării Ucrainei la NATO, ridicarea sancțiunilor împotriva Rusiei și oferirea de garanții de securitate pentru Ucraina prin state europene voluntare. Planul include și trecerea centralei nucleare de la Zaporojie sub control american.

Într-o contrapropunere transmisă Washingtonului, Ucraina și aliații săi europeni solicită amânarea discuțiilor despre teritorii până la un armistițiu, refuzul recunoașterii controlului rusesc asupra oricărui teritoriu ucrainean, menținerea sancțiunilor împotriva Rusiei, garanții de securitate sporite și plata de despăgubiri de către Rusia pentru daunele provocate de război.

Ultimele negocieri directe între Rusia și Ucraina au avut loc la Istanbul în martie-aprilie 2022. Conform Rusiei, atunci fusese aproape convenit un acord, dar Kievul ar fi renunțat la semnarea sa la presiunea Washingtonului și a Londrei, după retragerea trupelor ruse din zona Kievului.

Se susține că proiectul de acord prevedea neutralitatea geopolitică a Ucrainei, limitarea capacităților sale militare și un statut special pentru provinciile din est, condiții respinse ulterior de președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Donald Trump
SURSA FOTO: Dreamstime

Donald Trump, sceptic privind dorința de pace a Rusiei

Donald Trump a exprimat sâmbătă îndoieli că Vladimir Putin dorește cu adevărat să oprească războiul în Ucraina, afirmând că recentele atacuri asupra civililor îl fac să creadă că liderul rus nu este sincer.

„Poate că preşedintele rus nu vrea să oprească războiul”, a declarat Donald Trump.

Trump a comentat că atacurile recente asupra orașelor și satelor ucrainene ridică semne de întrebare asupra adevăratelor intenții ale Moscovei.

„Nu exista niciun motiv ca Putin să tragă rachete în zone civile, oraşe şi sate, în ultimele zile. Asta mă face să mă gândesc că poate nu vrea să oprească războiul și că mă amăgește, iar atunci trebuie să facem altfel”, a scris Trump pe rețeaua sa Truth Social.

Întâlnire Trump – Zelenski la Vatican

Declarațiile lui Trump au venit după o întâlnire scurtă cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski la Vatican, în marja funeraliilor Papei Francisc. Discuția dintre cei doi lideri a durat 15 minute și a fost apreciată ca fiind pozitivă de ambele părți.

Volodimir Zelenski a transmis că a avut o reuniune bună și că speră ca întâlnirea să ducă la rezultate concrete.

„Bună reuniune. Am discutat mult tête-à-tête. Sper că vom obţine rezultate în toate punctele abordate”, a comentat președintele ucrainean.

Zelenski a reiterat dorința Ucrainei de a obține o încetare totală și necondiționată a focului.

„O reuniune foarte simplă, care ar putea deveni istorică, dacă ajungem la rezultate comune”, a adăugat el.