În prezent, Guvernul de la Moscova urmărește să impună noi măsuri pentru a proteja statul de sancțiuni economice impuse de Occident. Ministerul de Finanțe din Rusia a făcut marți un anunț important privind bugetul statului.
Ministerul de Finanțe de la Moscova a anunțat marți că va restricţiona accesul public la anumite date despre bugetul statului și cheltuielile bugetare pentru a proteja Rusia de sancţiunile occidentale.
„Sancţiunile împotriva Rusiei diferă în privinţa modului de acţiune şi al nivelului consecinţelor negative, iar restricţionarea accesului la date va contribui la minimizarea riscului unor noi sancţiuni”, a explicat marți Ministerul Finanțelor din Rusia.
Menționăm faptul că această inițiativă este o reacţie a Kremlinului la „consecinţele negative” ale sancţiunilor occidentale asupra economiei ruse.
De altfel, Banca Centrală a Rusiei a limitat difuzarea anumitor date financiare. Potrivit agenției de presă Reuters, cea mai recentă decizie este secretizarea informaţiilor despre rezervele internaţionale (aur şi valute) publicate săptămânal, până acum. Pe viitor, acestea vor fi considerate secret de stat pentru a proteja Rusia de sancțiunile occidentale.
Totodată, Ministerul Energiei de la Moscova a restricţionat accesul la datele despre producţia lunară de petrol şi gaze naturale a Rusiei, iar multor companii ruse li s-a interzis deja să îşi publice bilanţurile financiare.
În primele cinci lui ale lui 2022, bugetul de stat din Rusia a înregistrat un surplus
Amintim faptul că, în primele cinci luni ale acestui an, bugetul de stat din Rusia a înregistrat un surplus de 1490 de miliarde de ruble, în contextul preţurilor ridicate ale petrolului şi gazelor exportate.
Conform proiecţiilor bugetare, Rusia va avea venituri bugetare de 25.000 de miliarde de ruble şi va cheltui 23.700 de miliarde în 2022, însă va aloca orice sume disponibile pentru a proteja economia națională şi cetăţenii vulnerabili de efectele negative ale sancţiunilor occidentale.
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a promis deja că cheltuielile cu asistenţa socială, inclusiv pensiile, vor creşte curând, iar Ministerul Finanțelor de la Moscova va folosi disponibilităţi din Fondul Naţional de Asistenţă Socială pentru a sprijini financiar marile companii de stat afectate de sancţiunile occidentale.
De asemenea, Vladimir Putin se pregătește să facă un anunț important referitor la reacția Guvernului de la Moscova asupra sancțiunilor economice impuse de Occident, a transmis recent Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.
Vineri, Rusia va reacționa împotriva sancțiunilor impuse de Occident
Vineri, 17 iunie 2022, Vladimir Putin va ține un discurs despre impactul negativ al sancțiunilor impuse Rusiei, despre creşterea preţului la energie şi despre criza alimentară globală.
Acestea sunt doar câteva subiecte aflate pe agenda preşedintelui rus, care se pregătește acum pentru reuniunea oficială a Forumului Economic Internaţional de la Sankt Petersburg. Discursul său va fi „extrem de important”, subliniează Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.
„Vedem cum toate aceste restricţii şi sancţiuni impuse (n.r. împotriva Rusiei) duc la creştere preţurilor la energie, hrană şi în alte sectoare. Vedem că greşelile multor ţări încep să apară şi să se transforme într-o criză alimentară globală.
Economia a fost luată ostatică de către politică, iar politicienii din multe ţări au făcut un număr colosal de greşeli în timpul pandemiei de coronavirus, ceea ce reprezintă o furtună sistemică ideală”, a declarat astăzi Dmitri Peskov, potrivit agenției ruse de presă TASS.
Totodată, oficialul rus este ferm convins că aceste greşeli au fost agravate de „războiul economic pornit asupra Rusiei”, subliniind faptul că țara sa este un stat puternic, motiv pentru care „acest război se întoarce împotriva statelor neprietenoase”.