UPDATE: Vladimir Putin a convocat Consiliul de Securitate al Rusiei

Președintele rus Vladimir Putin va ține vineri o întâlnire operațională cu membrii permanenți ai Consiliului de Securitate al Rusiei, a declarat purtătorul de cuvânt al său, Dmitri Peskov.

„În termen de o oră, președintele va ține o întâlnire operațională cu membrii permanenți ai Consiliului de Securitate”, a declarat Peskov reporterilor.

„Fie el însuși, fie vă vom spune subiectele care vor fi abordate la acest eveniment”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Ședința apare în contextul în care Vladimir Putin urmează să se adreseze rușilor în jurul orei 15.00.

Știre inițială:

Este informația momentului la nivel mondial, după ce liderul Rusiei, Vladimir Putin, a transmis recent că este pregătit să aibă întrevederi cu liderul Ucrainei, Volodomir Zelenski.

Mai mult, președintele Federației Ruse a transmis deja că va avea un discurs în fața națiunii de la ora 15.00 (ora Moscovei), adică 16.00 (ora României). Conform surselor citate în presa rusă, Putin pregătește un ”anunț foarte important”, cu toate că nu sunt oferite alte detalii despre ce anume va fi anunțat.

Vladimir Putin a luat decizia privind negocierile de pace

Statutul regiunii Donbas şi al Crimeei se numără printre cele mai dificile subiecte care trebuie abordate în tratativele din Kiev şi Moscova, motiv pentru care preşedintele rus Vladimir Putin afirmă că vor fi necesare negocieri directe între el şi omologul ucrainean Volodimir Zelenski, anunță vineri BBC.

Informația a fost făcută publică de un oficial turc care a asistat la o convorbire telefonică între Putin şi preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan. Conform lui Ibrahim Kalin, consilier principal şi purtător de cuvânt al preşedintelui Erdogan,

Putin i-a telefonat joi după-amiaza omologului său turc şi i-a comunicat care sunt cerinţele exacte ale Rusiei pentru a ajunge la un acord de pace cu Ucraina, aceste cerinţe fiind de două categorii, iar cele din prima categorie ar putea fi îndeplinite fără prea mare dificultate de către Kiev, informează Agerpres.

Condiții importante pentru a ajunge la o înțelegere privind Ucraina

Astfel, cea mai importantă din prima categorie, mai uşoară, este ca Ucraina să accepte să rămână neutră şi să nu ceară aderarea la NATO, iar Zelenski a acceptat deja acest lucru. Totuși, celelalte trei din această categorie ar fi ca Ucraina să treacă printr-un proces de dezarmare pentru a asigura că nu reprezintă o ameninţare pentru Rusia, ca limba rusă să beneficieze de protecţie în Ucraina şi, în fine, în Ucraina să se producă o aşa-zisă „denazificare”.

Această din urmă solicitare este profund ofensatoare pentru Zelenski, care este evreu şi membri ai familiei sale au murit în Holocaust, dar partea turcă apreciază că preşedintele ucrainean o va putea accepta destul de uşor, fiind probabil suficient ca Kievul să condamne toate formele de neonazism şi să promită că ia măsuri împotriva lui.

Există totuși și o a doua categorie de cerinţe, cele mai dificile, şi pentru care Putin a spus că sunt necesare negocieri directe între el şi Zelenski. Acesta din urmă a dat asigurări că este gata să-l întâlnească faţă în faţă pe liderul de la Kremlin. Consilierul lui Erdogan a menţionat doar că cerinţele din a doua categorie se referă la statutul regiunii Donbas şi al Crimeei, fără a intra în detalii, dar este de presupus că Rusia va cere ca guvernul ucrainean să cedeze teritorii din estul ţării, un subiect foarte inflamabil, arată BBC.

O altă presupunere este că Rusia va cere Ucrainei să accepte oficial că peninsula ucraineană Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014, aparţine de acum Rusiei – or, dacă se va pune această problemă, va fi o pilulă greu de înghiţit pentru Ucraina. Dacă un viitor acord nu va fi elaborat în cele mai atente detalii, preşedintele Putin sau succesorii săi îl vor putea folosi oricând ca scuză pentru a invada din nou Ucraina. Elaborarea unui acord de pace ar putea lua mult timp, chiar dacă vărsarea de sânge ar putea fi oprită până atunci printr-un armistiţiu.

Ucraina, acuzată că prelungește negocierile

Reprezentanții Ucrainei sunt acuzați că încearcă să prelungească negocierile cu Rusia, avansând propuneri din ce în ce mai „nerealiste”, spun rușii. Serviciul de presă de la Kremlin susține că asta a declarat președintele rus Vladimir Putin într-o conversație telefonică cu cancelarul german Olaf Scholz, informează TASS.

„Vladimir Putin a subliniat, de asemenea, evaluările sale asupra cursului negocierilor aflate în desfășurare între reprezentanții ruși și ucraineni în format video. S-a remarcat că regimul de la Kiev încearcă în toate modurile posibile să întârzie procesul de negociere, propunând propuneri din ce în ce mai nerealiste. Cu toate acestea, partea rusă este pregătită să continue căutarea de soluții în conformitate cu abordările sale principiale bine-cunoscute”, se arată în mesajul oficial.