Gazprom a primit un termen limită! Vladimir Putin așteaptă o soluție în patru zile
Totodată, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a informat vineri, 25 martie, că președintele rus Vladimir Putin a instruit gigantul energetic de stat Gazprom să treacă la plăți în ruble.
Amintim că țările din UE, precum Germania, au respins plata în ruble și au spus că acest lucru ar rezulta într-o „rupere de contract”.
Explicația oferită de Dmitri Peskov
De asemenea, Peskov a fost întrebat dacă Rusia va continua să furnizeze gaze Uniunii Europene.
„Gazprom a fost instruit de către președintele rus să accepte plata în ruble. În decurs de o săptămână, sau mai degrabă, în cele patru zile rămase, Gazprom ar trebui să dezvolte un sistem care să permită acest lucru din punct de vedere tehnic și logistic”, a declarat acesta într-o conferință de presă.
Bulgaria nu a mai înnoit actualul contract de livrări de gaze naturale cu Gazprom
Anterior, autorităţile de la Sofia au anunţat că nu vor mai înnoi actualul contract de livrări de gaze naturale cu grupul rus Gazprom, în contextul războiului din Ucraina.
Vecinii de la sud de Dunăre au de gând să analizeze livrări alternative şi posibilitatea unor achiziţii comune de gaze la nivelul Uniunii Europene pentru a evita problemele de aprovizionare.
Mesajul a fost transmis sâmbătă, 19 martie, de către vicepremierul bulgar Assen Vassilev, notează jurnaliştii de la Bloomberg, potrivit Agerpres. Contractul semnat pe 10 ani cu Gazprom, prin care Bulgaria îşi asigură aproape toate necesităţile de gaze naturale, expiră la sfârşitul anului 2022.
Din păcate, timp de mai mulţi ani, autorităţile de la Sofia au întârziat proiectele menite să diversifice sursele de aprovizionare, inclusiv un interconector cu Grecia şi extinderea singurei facilităţi de depozitare de gaze.
Guvernul de la Sofia se vede însă nevoit acum să accelereze ambele proiecte, existând temeri serioase că războiul din Ucraina ar putea provoca perturbări.
„Având în vedere actuala situaţie, nu pot fi discuţii cu Gazprom. Am purtat discuţii atât cu Grecia cât şi cu Turcia” pentru a utiliza infrastructura existentă pentru livrări de gaze lichefiate şi a majora livrările din Azerbaidjan, cu care Bulgaria are un contract, a transmis Assen Vassilev.