Premierul italian Mario Draghi a declarat duminică că președintele rus Vladimir Putin a respins ideea unei încetări a focului între Rusia și Ucraina în timpul unei convorbiri telefonice între cei doi lideri.

Convorbirea telefonică dintre Draghi și Putin din 30 martie a avut ca scop discutarea păcii între Kiev și Moscova, a relatat publicația The Local citând un interviu din Il Corriere della Sera.

„L-am întrebat: ‘Când te vezi cu Zelenski? Doar voi doi puteți dezlega problemele'”, a spus Draghi. „El mi-a răspuns: „Nu este momentul acum”. Am insistat: ‘Decideți o încetare a focului’. Din nou: ‘Nu: nu este momentul acum'”, a adăugat premierul italian, potrivit Business Insider.

Mario Draghi: Putin nu caută pacea în Ucraina

Draghi a declarat în cadrul interviului că „până acum, obiectivul lui Putin nu a fost să caute pacea, ci a încercat să anihileze rezistența ucraineană, să ocupe țara și să o încredințeze unui guvern prieten.”

Comentariile liderului italian vin în contextul în care discuțiile de pace dintre Rusia și Ucraina au intrat în impas, având în vedere descoperirea unor crime în masă în suburbia Bucea din Kiev.

Oligarhul rus Roman Abramovici ar fi încercat să relanseze negocierile dintre cele două națiuni, a relatat sâmbătă Bloomberg, în condițiile în care sancțiunile occidentale ca represalii pentru invazie se concentrează asupra activelor miliardarului.

În plus, Mario Draghi a apărat decizia Italiei de a furniza Ucrainei echipamente militare și arme.

„Care este cel mai bun mod de a ajuta poporul atacat?”, a spus el. „Sancțiunile sunt esențiale pentru a slăbi agresorul, dar nu reușesc să oprească trupele pe termen scurt. Pentru a face acest lucru, trebuie să îi ajutăm direct pe ucraineni și asta facem”.

Dialogul cu Vladimir Putin, o „pierdere de timp”

De asemenea, în același interviu, Draghi și-a exprimat și frustrarea față de Putin, spunând că încercările de a dialoga cu liderul rus încep să pară o „pierdere de timp”.

Pe de altă parte, premierul italian a cerut Europei să găsească surse alternative de gaz și petrol pentru a putea limita prețul cerut de Rusia pentru produsele energetice.

„Europa continuă să finanțeze Rusia prin achiziționarea de petrol și gaze, printre altele, la un preț care nu are nicio legătură cu valorile istorice și costurile de producție”, a declarat Draghi pentru publicația citată. „Impunerea unui plafon la prețul gazului rusesc, așa cum a propus Italia, este o modalitate de a consolida sancțiunile și, în același timp, de a minimiza costurile pentru noi care le impunem”.