Putin nu a refuzat niciodată o întâlnire cu președintele Zelenski
Așadar, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a spus joi, 14 aprilie, că președintele Vladimir Putin nu a refuzat niciodată o întâlnire cu președintele Volodimir Zelenski, potrivit informațiilor preluate de CNN.
„În principiu, președintele Putin nu a refuzat niciodată o întâlnire cu președintele Zelenski, dar trebuie pregătite anumite condiții și anume, textul unui document. Deocamdată nu există actualizări”, a transmis Dmitri Peskov.
Amintim că declarația purtătorului de cuvânt a venit după ce Vladimir Putin a acuzat anterior partea ucraineană că dă dovadă de „lipsă de corență” în negocieri.
Vladimir Putin se confruntă cu o situație dificilă
Marile case de comerț globale plănuiesc să reducă achizițiile de țiței și combustibil de la companiile petroliere controlate de stat din Rusia începând cu 15 mai, au declarat surse anonime pentru Reuters, pentru a evita să fie afectate de sancțiunile Uniunii Europene împotriva Rusiei.
UE nu a impus o interdicție asupra importurilor de petrol rusesc ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina, pentru că unele țări, cum ar fi Germania, sunt puternic dependente de petrolul rusesc și nu dispun de infrastructura necesară pentru alternative.
Companiile comerciale reduc însă achizițiile de la grupul energetic rus Rosneft, deoarece încearcă să se conformeze prevederilor din sancțiunile în vigoare ale UE, menite să limiteze accesul Rusiei la sistemul financiar internațional, au declarat sursele.
Formularea sancțiunilor UE exceptează achizițiile de petrol de la Rosneft sau Gazpromneft, care sunt enumerate în legislație, considerate ca fiind “strict necesare” pentru a asigura securitatea energetică a Europei.
Traderii se luptă cu ceea ce înseamnă „strict necesar”, au spus sursele. Acesta poate acoperi o rafinărie de petrol care primește petrol rusesc printr-o conductă, dar nu poate acoperi cumpărarea și vânzarea de petrol rusesc prin intermediari. Aceștia reduc achizițiile pentru a se asigura că se conformează până la 15 mai, când intră în vigoare restricțiile UE.
Includerea companiei ruse de infrastructură de stat Transneft, care deține porturile și conductele cheie, va adăuga un nivel suplimentar de complexitate pentru orice vânzări viitoare.