În ciuda eșecului Rusiei de a penetra apărarea Ucrainei, a pierderilor semnificative și a unei serii de înfrângeri militare, Kremlinul pune aceeași placă: obiectivele invaziei declanșate de Vladimir Putin vor fi atinse pe deplin.
Țintele teritoriale ale Rusiei par să se schimbe în funcție de câștigurile pe termen scurt pe care Putin simte că trupele sale le pot avea pe câmpul de luptă. El a renunțat la planul inițial de a ocupa zonele centrale, inclusiv Kievul, în favoarea unui nou asalt concentrat asupra regiunii Donbas.
Dar obiectivele Rusiei, pe care președintele rus le-a precizat în mod clar, rămân neschimbate, potrivit persoanelor implicate în eforturile de a negocia un acord de pace între Moscova și Kiev.
Vrea să te fenteze și să te arunce peste umăr
Acest lucru înseamnă, susțin ei, că este pregătit pentru un conflict prelungit, care va merge mult mai departe decât ținta recent conturată, aceea de „eliberare” a Donbasului. Putin vrea să captureze tot sud-estul Ucrainei pentru a separa țara de Marea Neagră și pentru a crea o platformă pentru alte atacuri, spun ei.
„Este un tactician, un judoka. Vrea să te fenteze și să te arunce peste umăr”, a spus unul dintre cei implicați în eforturile de negocieri referindu-se la pasiunea lui Putin pentru judo. „Nu este un om rezonabil, are o imagine distorsionată a lumii, iar scenariile s-au schimbat. Pofta de mâncare vine mâncând”, spune acesta.
Un influent magnat din Moscova crede că acest conflict va continua câtă vreme Putin va putea să-l vândă ca pe un succes pe plan intern. „Dacă nu poți face să pară o victorie, pentru electorat, nu poți ieși cu fața curată”, spune omul de afaceri.
Rusia pare să fi învățat ceva din greșelile militare ale primelor zile ale invaziei Ucrainei. Acest lucru a dus la redistribuirea forțelor în Donbas și la numirea unui singur comandant.
Dar viziunea lui Putin asupra situației de pe teren pare distorsionată de briefing-urile inexacte și de informațiile televiziunii de stat, spun persoanele implicate în discuții, potrivit Financial Times.
Așa funcționează sistemul
Evenimentele nu sunt raportate cu exactitate, a declarat Pavel Luzin, un analist militar independent. Acest lucru, la rândul său, va împiedica ofensiva Rusiei și o va forța, la un moment dat, să întrerupă operațiunile. „Este o ierarhie uriașă și când un oficial de rang mai mic scrie un raport despre ceea ce se întâmplă cu adevărat, raportul său trece de aprobarea a 10 șefi. Iar când ajunge la vârf, raportul spune că totul merge bine. Așa funcționează sistemul”, a spus Luzin.
„Au nevoie de o pauză doar pentru a vedea cum stau. Nu știu câți soldați cu contract au mai rămas, nu cunosc dimensiunea propriilor pierderi și nu știu cât echipament le-a mai rămas sau în ce stare se află.”
Anticipând că Rusia va fi nevoită să se regrupeze, oficialii ucraineni au crezut inițial că Putin va căuta o modalitate de a declara victoria până pe 9 mai, dată la care este sărbătorită victoria Uniunii Sovietice în cel de-al Doilea Război Mondial, printr-o paradă militară în Piața Roșie.
Kremlinul se pregătește pentru un conflict prelungit
Dar cu puține câștiguri militare obținute până acum și cu discuțiile de pace tot mai șubrezite, sunt unele semne conform cărora Kremlinul se pregătește pentru un conflict prelungit pe care îl vede ca un război proxy cu Occidentul.
Putin a declarat că „cel mai important lucru care se întâmplă astăzi” nu au fost „evenimentele tragice” din Ucraina, ci „destrămarea sistemului mondial unipolar creat după prăbușirea Uniunii Sovietice”.
În consecință, retorica de la televiziunea de stat s-a schimbat. Cu puține triumfuri cu care se poate lăuda, în afară de capturarea orașului-port Mariupol – care a necesitat distrugerea aproape în înttregime a acestuia – prezentatorii ruși au dat vina pe sprijinul Occidentului pentru Ucraina. Unii analizează seară de seară utilizarea armelor nucleare împotriva Occidentului, trâmbițând testul recent al Rusiei cu noua rachetă balistică intercontinentală, Sarmat, și citând un comentariu din 2018 al lui Putin, în care făcea o glumă despre distrugerea lumii printr-un holocaust nuclear, întrebându-se ”la ce ar ai fi bună o lume fără Rusia”.
Pentru a câștiga teren în prima linie, Rusia are nevoie de mai multă forță de muncă pentru a-și proteja echipamentele. Acest lucru se poate face doar prin noi recrutări, convocarea rezerviștilor sau mobilizarea voluntarilor. Dar asta ar însemna ca oficialii Kremlinului să admită că duc un război complet, mai degrabă decât o „operațiune specială”, afirmă Jack Watling, expert la think-tank-ul Royal United Services Institute. ”Dacă ai de gând să mergi la război, atunci trebuie să le explici oamenilor ce faci și de ce merită sacrificiul”, a spus Watling.
Ofensiva din Donbas ar putea fi preludiul extinderii conflictului
În loc să semnaleze un impuls pentru a pune capăt războiului, ofensiva din Donbas ar putea fi preludiul extinderii conflictului.
Când generalul rus Rustam Minnikaiev a subliniat planul de a ocupa sud-estul Ucrainei, el a sugerat, de asemenea, că este planificat un atac și asupra Moldovei vecine și a indicat că Rusia se pregătește pentru un război mai lung de uzură împotriva a ceea ce va rămâne din Ucraina. El a spus că Moscova vede acest conflict ca parte a unei ciocniri geopolitice mai mari. ”Acum suntem în război cu întreaga lume, așa cum am fost în Marele Război Patriotic, când toată Europa, întreaga lume era împotriva noastră. Acum este la fel, niciodată nu le-a plăcut Rusia”, a spus Minnikaiev.
Deși comparația lui Minnikaiev nu are sens – SUA și aliații lor europeni au luptat împotriva naziștilor alături de Uniunea Sovietică – ea demonstrează teza conform căreia conflictul din Ucraina este „doar un episod al unei confruntări mai mari cu Occidentul”, spune Tatiana Stanovaya, fondatoarea R. Politik.