Singurul scop al aruncării rachetelor rusești asupra Odesei este teroarea. Rusia trebuie desemnată drept stat sponsor al terorismului și tratată în consecință, a spus șeful diplomației ucrainene, adăugând că trebuie să existe un „zid” între țările civilizate și „barbarii care lovesc orașele pașnice cu rachete”, scrie 19fortyfive.

Aceste acuzații ale Kievului vin în contextul în care atacurile rusești cu rachete se intensifică în regiunea Donbas, orașele Popasna și Izium suferind unele dintre cele mai grave atacuri din ultimele zile. Dar, potrivit Pentagonului, trupele Rusiei au înregistrat doar câștiguri modeste, inegale și lente în zonă.

Așa-numitele „dumb bombs”, care nu folosesc îndrumare de precizie pentru a găsi ținte, au fost utilizate din ce în ce mai mult pe câmpul de luptă în ultimele săptămâni, deoarece Rusia a încercat să-și înlocuiască stocul de rachete ghidate de mare precizie.

Un înalt oficial al Departamentului de Apărare al SUA a declarat că rușii întâmpină probleme majore în refacerea stocurilor de rachete ghidate de mare precizie ca urmare a sancțiunilor occidentale asupra tehnologiei, componentelor și hardware-ului. Producătorii ruși de arme se străduiesc, de asemenea, să țină pasul cu cererea, deoarece rachetele sunt lansate mai des decât se anticipa inițial.

Avertisment cu rachete pentru trupele ucrainene

Kremlinul a declarat că forțele ruse s-au angajat în tiruri de rachete cu capacitate nucleară, în regiunea de vest a enclavei Kaliningrad. Asta în condițiile în care trupele ruse nu reușesc să obțină câștigurile de care au nevoie în Donbas și pe măsură ce intensitatea loviturilor cu rachete crește în unele părți din Harkov și Luhansk.

Miercuri, în cursul manevrelor militare din această exclavă rusă de la Marea Baltică situată între Polonia şi Lituania, Rusia a simulat „lansări electronice” de sisteme de rachete balistice mobile Iskander cu capacitate nucleară, a declarat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat.

Forţele ruse au efectuat lovituri unice şi multiple asupra unor ţinte care simulau lansatoare de sisteme de rachete, aerodromuri, infrastructură protejată, echipamente militare şi posturi de comandă ale unui inamic fictiv, a precizat comunicatul. Exercițiile au implicat 100 de militari ruși, care au fost, de asemenea, antrenați să se pregătească pentru „contaminarea cu radiații și gaze chimice”.

Loviturile nucleare ar putea fi următorul pas

Potrivit observatorilor, în ultimele zile televiziunea de stat rusă a încercat să facă utilizarea armelor nucleare mai acceptabilă pentru public. „De două săptămâni auzim la televizor că ar trebui deschise silozurile nucleare”, a declarat marţi Dimitri Muratov, redactor-şef al unui jurnal rus independent şi laureat al Premiului Nobel pentru Pace.

Rusia a avertizat în mod repetat că armele nucleare tactice pot fi desfășurate și utilizate dacă țara se va confrunta cu o „amenințare existențială”, dar purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, afirma luna trecută, că ideea unei „amenințări existențiale” este separată de invazia Ucrainei,

Pe măsură ce Rusia intensifică atacurile cu rachete asupra Ucrainei, și în timp ce se confruntă cu o penurie de arme și muniție inteligente, exercițiile cu arme nucleare pot constitui un efort de a avertiza forțele NATO că loviturile nucleare ar putea fi următorul pas.