Detalii fără precedent despre invazia Ucrainei. Două surse oficiale, care au fost citate de Bloomberg au vorbit despre modul în care s-a decis debutul războiului de la data de 24 februarie.

Potrivit surselor citate, decizia invaziei a fost luată de președintele rus, Vladimir Putin, însă acesta nu a fost singur. El s-ar fi întâlnit, într-un cerc restrâns cu ministrul Apărării Serghei Șoigu, șeful Statului Major General, Valery Gerasimov și secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrushev.

Același surse mai spun că înainte cu câteva săptămâni ca invazia să înceapă, cercul de contacte a liderului de la Moscova s-a restrâns, drept urmare, acesta a ajuns să țină legătura doar cu cei trei oficiali ruși.

Vladimir Putin a rămas singur?

În tot acest timp, înalți oficiali ai Kremlinului par că i-au întors spatele lui Putin și au ajuns la concluzia că războiul continuu va duce la o izolare prelungită a Rusiei, care va afecta economia acesteia, va pune în pericol securitatea țării și îi va slăbi influența globală, mai spun sursele citate.

În același timp, mulți oficiali consideră că războiul din Ucraina este o ”greșeală catastrofală”, care nu va face altceva decât să întoarcă Rusia cu ani în urmă.

De cealaltă parte, Vladimir Putin continuă să fie optimist în ciuda sancțiunilor impuse de Occident, la cea mai recentă întâlnire care a avut loc pe 19 aprilie, el și-a exprimat încrederea că economia țării se adaptează deja la sancțiuni.

Rusia și sancțiunile occidentale

„Calculul a fost să submineze rapid situația financiară și economică din țara noastră, să provoace o panică pe piețe, prăbușirea sistemului bancar, o penurie mare de mărfuri în magazine”, a spus Putin.

Și sursele citate de Bloomberg confirmă faptul că liderul de la Moscova are încredere că rușii îl vor susține în continuare și nu va avea nimic de pierdut. Pe de altă parte, alte surse citate de Bloomberg susțin că SUA se tem de faptul că Vladimir Putin, confruntat cu un eșec în ceea ce el consideră misiunea sa istorică, ar putea recurge la arme nucleare.

În ultimele săptămâni, mai mulți oficiali au dezbătut subiectul războiului din Ucraina, unii consideră că Rusia se apropie de final, în timp ce alții sunt de părere că Moscova se adaptează la sancțiuni, indiferent de duritatea acestora. În același timp, există și oficiali ruși care sunt speriați de intensificarea represiunii și, prin urmare, nu pot rupe legăturile cu Kremlinul.

Rușii sunt speriați

Un exemplu este situația lui Anatoly Chubais, care la sfârșitul lunii martie, a părăsit postul de Reprezentant Special al Președintelui Federației Ruse pentru Dezvoltare Durabilă și a părăsit țara, scrie Bloomberg.

La scurt timp după ce oficialul de rang înalt a luat decizia, Parchetul General al Federației Ruse a primit o contestație cu o cerere de verificare a activității companiei de stat Rosnano pentru încălcări financiare în perioada în care aceasta a fost condusă de Chubais.

Există și oficiali de rang înalt din Rusia care se tem de modul în care sancțiunilor vor afecta țara, dar și de amploarea acestora. Mai exact, nimeni nu se aștepta ca jumătate din rezervele Băncii Centrale să fie blocate, iar companiile străine să abandoneze piața rusă, unde au investit zeci de ani.