Când va recurge Vladimir Putin la arsenalul nuclear al Rusiei?
Există un risc iminent ca Rusia să-şi folosească arsenalul nuclear, împotriva Ucrainei sau a altei ţări?
Preşedintele Rusiei spune că ar putea apela la bombele nucleare, însă doar ca o ultimă soluţie, dacă Rusia va ajunge într-o situaţie fără precedent.
În discursul susţinut vineri, la Forumul Economic Internaţional de la Sankt Petersburg, Vladimir Putin a explicat va recurge la folosirea armelor nucleare doar „dacă este necesar” pentru a-şi apăra suveranitatea, notează agenţia EFE.
„Nu suntem o ameninţare, dar toţi trebuie să ştie ce avem noi şi ce vom folosi dacă este necesar pentru apărarea suveranităţii noastre”, a precizat liderul de la Kremlin.
Vladimir Putin, despre declaraţiile ireponsabile la adresa Rusiei: Răspundem aşa cum trebuie
Vladimir Putin a comentat şi declaraţiile făcute de unii oficiali din Occident, care vorbesc despre ameninţările nucleare din partea Rusiei.
Putin a catalogat aceste discursuri, care afirmă că Rusia ameninţă omenirea cu arsenalul său nuclear, drept „iresponsabile”.
„Am auzit acest tip de retorică. Noi să rămânem tăcuţi? Răspundem aşa cum trebuie.
Dar imediat ce răspundem, ei se prevalează de asta şi spun: Rusia este o ameninţare”, a indicat preşedintele Federaţiei Ruse.
Vladimir Putin a admis şi faptul că Rusia ar putea ajunge să se confrunte la un moment dat cu Occidentul, din punct de vedere militar.
Liderul de la Kremlin a adus aminte că, în trecut, ţările din Occident au declarat „război pe scară extinsă” unor state precum Irak, Libia, Afganistan sau Iugoslavia.
Occidentul suferă din cauza sancţiunilor decise împotriva Rusiei
Preşedintele Putin a mai atras atenţia, vineri, că statele occidentale suferă puternic din cauza sancţiunilor pe care chiar ele le-au impus asupra Rusiei.
„Politica de sancțiuni este o armă, este cu două tăișuri”, a indicat Putin.
„Unele dintre monedele de rezervă ale lumii se sinucid acum. Șantajul occidental nu funcționează împotriva țărilor conduse de lideri adevărați. Toți cei care doresc să continue să lucreze cu Rusia sunt sub presiune.
Unele companii rusești se confruntă cu probleme din cauza sancțiunilor, dar restricțiile deschid noi oportunități pentru dezvoltarea economiei țării. Pierderea pieței ruse de către companiile străine va duce la scăderea competitivității acestora.
Numai pierderile directe și numărabile ale UE din sancțiunile anti-ruse se vor ridica la 400 de miliarde de dolari. Politicienii europeni au dat o lovitură gravă economiei lor. Aceste costuri sunt suportate direct de către populație și companiile Uniunii Europene.
Creşterea inflaţiei în unele ţări din zona euro a depășit deja 20%, deși țările din zona euro nu desfășoară operațiuni militare speciale. Chiar și giganții au cea mai mare inflație din ultimii 40 de ani. Cum arată practica ultimilor ani, politica de sancțiuni este o armă, este cu două tăișuri”, a mai declarat, vineri, Vladimir Putin.