Răsturnare de situație în plin război. Rusia iese victorioasă în ciuda sancțiunilor impuse de Occident. Un anunț în acest sens a fost făcut de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

Amintim faptul că de la declanșarea războiului din Ucraina, Occidentul a impus un set de sancțiuni aspre Rusiei, care au vizat și mai mulți oficiali de rang înalt. În ciuda acestui lucru însă, oficialul rus precizează că Rusia nu se va confrunta cu probleme economice, ci din contră, se așteaptă la profituri record.

Rusia anunță că nu va înregistra pierderi bugetare

În cadrul unei declarații pentru un post de televiziune sârb bosniac, Lavrov a anunțat că sancţiunile occidentale nu vor avea niciun efect asupra exporturilor de petrol din Rusia. Totodată, el a subliniat faptul că nivelul prețurilor stabilit nu va aduce Moscovei nici pierderi bugetare.

„Având în vedere nivelul preţurilor care a fost stabilit ca urmare a politicilor Occidentului, nu am suferit pierderi bugetare”, a declarat ministerul de Externe pentru un post de televiziune sârb bosniac.

Totodată, oficialul rus are și estimări optimiste. Accsta a anunțat că Moscova se așteaptă o creştere mare a profiturilor din livrările de energie în acest an, transmite Reuters.

Profiturile Rusiei din export cresc semnificativ

„Dimpotrivă, anul acesta vom creşte semnificativ profiturile din exportul resurselor noastre energetice”, a mai adăugat acesta, pentru sursa citată. El a mai explicat că există cerere pentru petrol în general, iar Rusia are piețe alternative de vânzare unde va crește livrările, având în vedere că UE a decis să își reducă semnificativ importurile de petrol din Rusia.

”Petrolul, în general, nu este supus politicii, există o cerere pentru el… avem pieţe alternative de vânzare, unde deja creştem livrările”, a mai spus Lavrov.

Menționăm faptul că precizările oficialului rus vin în contextul în care, săptămâna trecută, după lungi negocieri, liderii Uniunii Europene au convenit ca până la finalul acestui an să reducă cu 90% importurile de petrol din Rusia.

Această măsură face parte din cel de-al șaselea set de sancțiuni pe care Uniunea Europeană l-a impus Rusiei după declanșarea războiului din data de 24 februarie. Stabilirea acestuia a durat mai mult, în condițiile în care liderii UE s-au confruntat cu probleme din partea Ungariei, una dintre țările cele mai dependente de petrolul rusesc.