Moscova pare tot mai nerăbdătoare să revendice victoria în Ucraina, deoarece se apropie o zi cu semnificații istorice majore pentru Rusia. Cu toate acestea, un expert avertizează cu privire la „consecințele dezastruoase” ale implementării de către Vladimir Putin a unei „cronologii artificiale”, privind conflictul din Ucraina, în condițiile în care Kremlinul ar putea să-și intensifice războiul.
În opinia unui fost ofițer al Agenției de Informații a Apărării din SUA, citat de Fox News, data fixată de Putin, 9 mai, de încheiere a războiului din Ucraina, ar putea avea consecințe dezastruoase.
Rebekah Koffler, autoarea cărții „Putin’s Playbook: Russia’s Secret Plan to defeat America”, a declarat pentru Fox News Digital că planul lui Putin de a introduce politica în războiul său cu Ucraina și de a stabili un termen pentru finalizarea lui va avea, probabil, un rezultat negativ.
Unele voci susțin că 9 mai, ziua în care Rusia sărbătorește victoria Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste în al Doilea Război Mondial, este o dată până la care Putin încearcă să anunțe un fel de victorie în Ucraina.
Exemplul retragerii în grabă din Afganistan, înainte de comemorarea atacurilor de la 11 septembrie
„Putin a introdus o cronologie artificială pentru a pune capăt războiului său împotriva Ucrainei. Adică până pe 9 mai, o zi extrem de semnificativă pentru Rusia din punct de vedere cultural, fiind vorba de victoria armatei sovietice asupra Germaniei naziste”, a spus Koffler.
„Anul acesta rușii marchează 77 de ani de la înfrângerea forțelor Germaniei naziste în cel de-Al Doilea Război Mondial. Introducerea politicii în strategia militară este întotdeauna urmată de consecințe dezastruoase”, adaugă Koffler.
Fostul ofițer de informații a dat un exemplu de dată recentă: cel în care președintele Biden a decis să grăbească retragerea forțelor americane din Afganistan, într-un efort de „a revendica victoria SUA, înainte de comemorarea atacurilor teroriste de la 11 septembrie”.
De la războiul de asediu la tactica pământului pârjolit
Koffler susține și că decizia lui Putin de a desemna un alt general pentru a conduce operațiunile în Ucraina, schimbă strategia militară a Rusiei de la „războiul de asediu la tactica pământului pârjolit”.
Potrivit lui Koffler, războiul de asediu „se concentrează pe blocarea orașelor și pe tactici brutale împotriva civililor cu intenția de a cuceri prin uzură și de a constrânge partea adversă să accepte pacea în condiții favorabile Rusiei pentru a pune capăt suferinței civililor”.
”Tactica pământului pârjolit”, a remarcat Koffler, este „asociată cu retragerea forțelor armate”. Obiectivul principal al acesteia este de a distruge „ținte-cheie militare, de comandă și control și infrastructură vitală, care sunt esențiale pentru funcționarea și supraviețuirea inamicului”, a spus ea.
Forța care se retrage va distruge orice poate fi distrus, inclusiv alimente, provizii, combustibil și transport.
Vrea ca generalul Dvornikov să pună capăt conflictului în Ucraina, cel puțin faza „fierbinte”
În ceea ce-l privește pe generalul Alexander Dvornikov, care conduce acum trupele de invazie, Koffler a subliniat că acesta are „o experiență vastă în războiul sângeros din Siria” și este „cunoscut pentru tacticile brutale aplicate în Alep”.
Dvornikov a fost șeful forțelor ruse pe care Moscova le-a desfășurat în Siria în 2015 pentru a susține regimul președintelui Bashar Assad, pe fondul războiului civil care macină această țară.
„Putin vrea ca Dvornikov să pună capăt conflictului în Ucraina, cel puțin faza „fierbinte” a acestuia, înainte de a-l transforma într-un conflict „înghețat”, a spus Koffler.
„Putin vrea, de asemenea, ca Dvornikov să lase o cicatrice psihologică profundă asupra populației ucrainene pentru a descuraja alte state ex-sovietice care să încerce să se alăture UE sau NATO”, a mai spus fostul ofițer de informații.
Riscul unei escaladări incontrolabile este la cel mai înalt nivel
„Riscul unei escaladări incontrolabile a conflictului Rusia-Ucraina este acum la cel mai înalt nivel”, a adăugat ea. În plus, Koffler crede că Moscova „este pregătită să interpreteze greșit exercițiile militare SUA-Polonia, care sunt de natură defensivă, ca fiind ofensive.
„Aceste exerciții, combinate cu acuzațiile de „criminal de război” ale liderilor americani și occidentali, inclusiv apelul recent al fostului adjunct al șefului NATO că „Alianța trebuie să fie pregătită pentru război cu Rusia”, îl sperie pe Putin”, crede Koffler.
„Acesta este unul dintre motivele pentru care Putin gata să se retragă, dar va face ravagii în timp ce face acest lucru”, consideră ea.