Fosta consilieră adjunctă pentru securitate națională a SUA, K.T. McFarland, a declarat pentru Fox News Digital că Rusia a apelat la „Planul D întrucât nu reușit să mențină un asediu prelungit asupra Kievului.
Rusia și-a reevaluat strategia, așa că la 25 martie a început să se reorienteze spre securizarea estului Ucrainei. O decizie care a culminat cu retragerea surprinzătoare din Kiev și din orașele din jur și pe care unii experți militari o apreciază mai mult o încercare a lui Putin de a ieși basma curată după un dezastru militar, informează Fox News.
„Planul A era ca trupele ruse să fie masate de-a lungul graniței, ca la o invazie, și să presupună că Ucraina va capitula în privința apartenenței sale la NATO și a Donbasului”, a spus McFarland. „Când Ucraina nu a făcut-o, planul B al Rusiei a fost invazia în sine și preluarea controlului în câteva zile”, a subliniat ea.
Rusia a trecut la Planul C – ”război prelungit și asediu”
„Când nici acest lucru nu s-a întâmplat, Rusia a trecut la Planul C – război prelungit și asediu”, a continuat ea. „Când nu a funcționat, s-a trecut la Planul D, consolidarea trupelor în est și un conflict înghețat de-a lungul graniței: ceva privit ca un succes acasă și ideea unei reveniri pentru cucerirea restului Ucrainei în câțiva ani”.
McFarland spune că, înaintea invaziei, opinia experților era că Rusia ar avea ca scop cucerirea Donbasul/provinciile din est. Ea susține că invazia declanșată de Putin este un eșec militar și al serviciilor de informații ale Rusiei, întrucât nu a reușit să anticipeze reacția poporului ucrainean. ”Probabil au crezut că liderii ucraineni vor renunța la luptă și vor fugi, iar Rusia va putea instala un guvern marionetă”, a adăugat ea.
Regiunea Donbas, un „premiu de consolare”
Fredrick Kagan, directorul Critical Threats Project at the American Enterprise Institute, merge și mai departe, afirmând că regiunea Donbas este puțin mai mult decât un „premiu de consolare” pentru a compensa „sacrificiile” campaniei militare a lui Putin.
„Obiectivul general al invaziei a fost înlocuirea guvernului Zelenski cu un guvern pe care Moscova să-l poată controla”, a spus Kagan. „Acel efort a eșuat”.
Securizarea acestor regiuni din estul Ucrainei ar putea oferi Rusiei un scop pe termen lung
El susține că securizarea acestor regiuni din estul Ucrainei ar putea oferi Rusiei un scop pe termen lung, și anume erodarea teritoriului ucrainean și îmbunătățirea eforturilor viitoare de invazie.
Pierderile extreme din Ucraina au forțat Rusia să-și reconstruiască din nou armata
„Cu cât Rusia deține mai mult teritoriu ucrainean, cu atât pentru Ucraina va fi mai dificil să rămână independentă și cu atât mai multe oportunități va avea Putin de a invada din nou țara vecină, după ce își va întări armata, pentru a-și atinge scopul: cel al distrugerii unui stat independent”, a argumentat Kagan, subliniind că pierderile extreme din Ucraina au forțat Rusia să-și reconstruiască din nou armata.
Trupele ruse au au suferi pierderi mari, probleme de aprovizionare cu combustibil, hrană, haine și echipamente de bază. În plus, foarte important, așa cum s-a văzut din interceptările convorbirilor între soldați, moralul și determinarea sunt la un nivel scăzut. „Cheia va fi antrenamentul, motivaţia şi conducerea. Ruşii nu s-au descurcat bine în jurul Kievului şi pur şi simplu nu ştim dacă și-au învăţat lecţiile”, spune Ben Barry, de la Institutul Internaţional de Studii Strategice.
Kagan mai spune că atâta timp cât Putin sau „putinismul” rămân dominante, Rusia va căuta să distrugă o Ucraină independentă.