UPDATE

Vladimir Putin a semnat în mod oficial, luni seara, decretul prezidenţial prin care Federaţia Rusă recunoaşte independenţa republicilor separatiste Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei.

Ştirea iniţială

Vladimir Putin a decis oficial! Liderul de la Kremlin a luat o decizie privind recunoașterea independenței teritoriilor separatiste din Donbas.

Principalele declaraţiile lui Putin de luni seara

„O mare parte din Ucraina a fost creată de Rusia. A fost făcută din părți date de Lenin din Rusia. După, înainte și după al doilea Război Mondial, Stalin a dat Ucrainei părți din România, Polonia și Ungaria.

În 1954 Hrușciov a dăruit Crimeea.  Așa a fost formată Ucraina. În 1921 a fost în declarată pt formarea URSS și după, moeaetaa lui Lenin, în constituția URSS. De ce a trebuit să satisfacem nevoile naționaliste la marginea imperiului?

Repet, au fost date teritorii cu tot cu cetățenii Rusiei istorice! De ce a trebuie să facem așa cadouri generoase, la care naționaliștii nici nu visau. La prima vedere pare o nebunie.

În 1920 a fost făcut URSS, dar viață a arătat cs nu poți controla așa un teritoriu cu principiile acelea. Teroare roșie și dictatură lui Stalin sau colectivizarea a transformat lucrurile astea doar în declarații Stalin, de facto, a pus în practică ideile sale de orânduire în stat. Dar nu a modificat constituția lui Lenin. Părea că nici nu era nevoie într-un regim totalitar. În exterior părea frumos și democratic.

E păcat că principiile pe care a fosr făcut statul, nu a exclus ideile utopice. Liderii partidului erau convinși că au format un stat infailibil. Dar minciună acum pare ca ne costă mult.
Virusul naționalismului doar a așteptat ceasul său.

Ucraina nu are nicio tradiție veche să fie ca stat național. Au încercat să preia diverse modele străine. Au încercat să își îndeplinească. Asta nu înseamnă că încercau să creeze condiții mai bune pentru țară și să ascundă miliardele pe care le-au furat.

Spunea că nu o să fie radicali, dar au folosit forța, iar cerințele lor au devenit din în ce în mai grave și să identifice corupția din Ucraina. Și-au adus propriile interese și au uitat de interesele oamenilor. Fiecare era după propriile interese. Oligarhii erau interesați de afacerile lor.

Radicalii au folosit nemulțumirea ucrainenilor și au dat o lovitură de stat. Și au primit sprijin de la stat și de la ambasada americană. Primeau un milion de dolari pe zi. Câți oameni au suferit?

Ucraina vrea să facă arme nucleare. Au rachete sovietice, avioane, vor face mai multe, e doar chestiune de timp. Ucraina va face mai ușor decât alte țări care fac asta, prin ajutor tehnologic din străinătate. Dacă ei vor avea nucleare, situația în Europa și mai ales pentru noi, Rusia se va schimba dramatic.

Cer adoptarea și după aceea ratificarea acordului pentru parteneriat și prietenie cu cele două republici. Cerem Kievului să înceteze imediat războiul, în caz contrar vor urma consecințe majore”, a transmis Vladimir Putin luni seară.

De asemenea, Președinția Rusă a anunțat că un decret în acest sens va fi semnat în scurt timp.

Președintele Rusiei a susținut, în timpul ședinței Consiliului de Securitate, că astăzi va lua o hotărâre privind recunoașterea independenței teritoriilor separatiste din Donbas, estul Ucrainei, relatează BBC .

„Am auzit părerea dumneavoastră, decizia va fi luată astăzi”, a afirmat Putin. Reacția acestuia vine după ce toți membrii membrii Consiliului de Securitate și-au spus punctul de vedere referitor la acest subiect. Au vorbit primul-ministru Mihail Mișhustin, ministrul de Externe, a ministrul apărării, șeful serviciilor de informații interne și externe, ministrul de interne și a alți oficiali de rang înalt. Toți oficialii ruși care comentat în ședință această temă s-au exprimat în unanimitate în favoarea recunoașterii independenței autoproclamatelor Republici Populare Donețk și Lugansk.

Reuniune de urgență pe fondul îngrijorărilor legate de criza din Ucraina

Președintele rus, Vladimir Putin a prezidat o reuniune a Consiliului Securităţii Rusiei. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a susținut că reuniunea intervine pe fondul îngrijorărilor legate de criza din Ucraina. El a spus că aceasta este o reuniune „extinsă” şi nu una din cele obişnuite pe care le convoacă şeful statului de obicei cu membrii permanenţi ai acestui organism.

„În scurt timp, chiar în 10-15 minute, preşedintele Putin va reuni Consiliul Securităţii Rusiei”, a afirmat Peskov.

El a spus că se aşteaptă ca preşedintele Putin să susţină un discurs în cadrul Consiliului Securităţii Rusiei, mecanism ce reuneşte principalii factori de decizie ruşi, în special şefii armatei şi serviciilor de informaţii. Este posibil ca şi alţi membri ai Consiliului să prezinte rapoarte, a indicat purtătorul de cuvânt.

Situația din Donbas, extrem de tensionată

„De asemenea, preşedintele are programate astăzi (luni – n.r.) câteva convorbiri telefonice internaţionale”, a spus Peskov.

Referitor la situaţia din Donbas, Peskov a calificat situaţia din zona de conflict ca fiind „extrem de tensionată”, conform dpa. „Până acum nu vedem semne de detensionare”, a adăugat el.

De mai multe săptămâni, Occidentul şi Kievul acuză Rusia de concentrarea a zeci de mii de soldaţi şi a unui număr mare de echipamente militare în apropierea frontierei ucrainene. Vineri, preşedintele rus a acuzat Kievul de discriminarea minorităţii rusofone din Ucraina, iar la scurt timp liderii autoproclamatelor republici „populare” Lugansk şi Doneţk au anunţat evacuarea populaţiei civile în Rusia, pe motiv că armata ucraineană ar pregăti o ofensivă pentru recucerirea teritoriului controlat de separatişti, potrivit mass-media de la Kiev. Responsabili ucraineni au negat orice fel de ofensivă în Donbas.

Observatorii internaţionali care monitorizează situaţia din zona de conflict au informat cu privire la o înmulţire masivă a încălcării armistiţiului în Donbas, potrivit dpa.