Într-un exces de furie față de sancțiunile impuse în urma invadării Ucrainei, președintele rus Vladimir Putin a decis să joace și ultima și cea mai importantă carte împotriva UE, întrerupând livrările de gaz către unii dintre cei mai buni clienți.
Punând o presiune politică enormă asupra guvernelor UE, Putin amenință că europenii vor îngheța la iarnă, mai ales dacă va fi una geroasă. În plus, obiectivele climatice ale blocului comunitar riscă să fie anulate deoarece țările înlocuiesc energia pe bază de gaz cu cărbunele. Simone Tagliapietra, analist la think tank-ul Bruegel, numește politicile Rusiei „șantaj energetic”, potrivit Politico.
Doar 40% din cantitatea normală de gaz curge acum de-a lungul conductei Nord Stream Rusia-Germania, afectând livrările către Franța, Italia și Austria, dar și către Germania. Compania Gazprom, care deține monopolul rusesc al exportului de gaze, a oprit deja toate livrările către Polonia, Bulgaria, Olanda, Finlanda și Danemarca, după ce companiile energetice din aceste state au refuzat să se încline în fața cererilor Kremlinului de a plăti gazul în ruble.
O situație tensionată, gravă
În consecință, unele țări intenționează să repornească centralele electrice pe cărbune. „Trebuie să recunoaștem că Putin reduce aprovizionarea cu gaz către Europa pentru a crește prețul și trebuie să reacționăm cu măsurile noastre”, a declarat ministrul german al Economiei și Climei, Robert Habeck, adăugând că „este o situație tensionată, gravă”.
Austria intenționează să repornească o centrală pentru a arde din nou cărbune. Și Polonia își propune să subvenționeze cărbunele folosit pentru încălzirea locuințelor, iar Olanda a decis să renunțe la planurile anterioare de a limita producția de la cele patru centrale electrice pe cărbune.
„Dacă nu ar fi vremuri speciale, nu am face niciodată asta”, a spus ministrul energiei, Rob Jetten, potrivit Politico.
Prim-ministrul italian Mario Draghi a comandat două unități de regazificare pentru gaze naturale lichefiate și a discutat cu țări precum Qatar, Angola și Algeria pentru a semna acorduri de aprovizionare cu gaze, într-o încercare disperată de a asigura aprovizionarea țării, în cazul în care Rusia va închide definitv robinetul.
Tensiuni politice în Germania din cauza cărbunelui
Bruxelles-ul încearcă să proiecteze un sentiment de încredere, dar îngrijorările sunt clare, subliniază sursa citată.
Nevoia de a schimba rapid strategia privind renunțarea la cărbune amplifică tensiunile politice. La Berlin, opoziția conservatoare l-a criticat pe ministrul Habeck pentru că a permis o creștere a utilizării cărbunelui, excluzând menținerea celor trei centrale nucleare rămase în funcțiune din Germania până la sfârșitul acestui an.
Se analizează chiar raționalizarea gazelor
Drept dovadă că lucrurile nu stau nici pe departe așa cum încearcă să spună Bruxelles-ul, stă apelul lansat de liderii politici către populație. Aceștia cer oamenilor să economisească energie și să reducă utilizarea gazelor, în timp ce guvernele încearcă să crească nivelul de stocare pentru a permite continentului european să facă față unei opriri a gazelor rusești, la iarnă. Ca ultimă soluție, este analizată chiar raționalizarea gazelor.
Avertismentul lansat de BCE
O oprire a livrărilor de gaze ar duce aproape sigur blocul comunitar într-o recesiune. Banca Centrală Europeană a avertizat că zona euro se va contracta cu 1,7% anul viitor, dacă Rusia ar închide complet robinetul gazelor.
„Întreruperea aprovizionării cu energie și posibilitățile reduse de înlocuire imediată a aprovizionării cu gaze din Rusia ar necesita probabil o anumită raționalizare și realocare a resurselor, ceea ce va duce la reduceri de producție în zona euro, în special în sectoarele consumatoare de energie”, a subliniat BCE.
Banca a lansat și un avertisment pentru Putin: „În ceea ce privește economia Rusiei, scenariul conturează o recesiune severă cu o contracție a producției similară cu contracția experimentată în momentul prăbușirii Uniunii Sovietice”.