Vladimir Putin a ordonat retragerea. Umilință pentru Rusia: A însemnat o batjocură

Vladimir Putin

SURSA FOTO: kremlin.ru

Vladimir Putin a primit o lovitură dură într-un punct strategic important. Un expert de la Atlantic Council spune că Rusia și-a retras în mod rușinos flota din Crimeea, după ce nu și-a atins obiectivele inițiale.

Peter Dickinson, un expert de la Atlantic Council, spune că Vladimir Putin nu și-a atins obiectivele inițiale de cucerire a țării vecine după aproape 29 de luni de război în Ucraina.

Vladimir Putin a primit o lovitură dură

Mai mult, a primit o lovitură dură într-un punct strategic important, spune Dickinson. Este vorba despre retragerea Flotei ruse din Crimeea.

Atacurile cu drone și rachete ale Ucrainei de la Sevastopol au distrus o treime din navele de război ale Moscovei, notează Business Insider.

În opinia lui Dickinson, aceste lucruri l-au făcut pe liderul de la Kremlin să dea înapoi și să ordone retragerea celorlalte vase la Novorossiysk, în nord-estul Mării Negre.

„Pregătirea Marinei ruse de a se retrage din presupusele sale porturi de origine sacre din Crimeea a însemnat o batjocură față de așa-numitele linii roșii ale Moscovei și a dezvăluit golul amenințărilor nucleare ale lui Putin”, a spus Dickinson.

Rusia și-a retras din Crimeea ultima sa navă de război

Dmitri Pletenchuk, un purtător de cuvânt al Forțelor Navale ale Forțelor Armate ale Ucrainei, a oferit mai multe informații.

El a declarat la începutul acestei săptămâni că Rusia și-a retras din Crimeea ultima sa navă de război a Flotei Mării Negre.

„Amintiți-vă de această zi”, a scris el pe Facebook.

Forțele Navale ale Forțelor Armate ale Ucrainei au mai spus într-o postare Telegram de marți că nu mai au rămas nave rusești în Crimeea.

Ucraina a vizat puternic flota Rusiei de la Marea Neagră, folosind drone aeriene, drone marine și rachete antinavă, potrivit sursei menționate.

La începutul acestui an, armata ucraineană a susținut că a distrus o treime din flotă. Mai apoi, în martie, Ministerul Apărării din Marea Britanie a declarat flota Mării Negre „inactivă funcțional”.

SURSA FOTO: kremlin.ru

Reacția Rusiei la „creșterea eșecurilor” din Marea Neagră

Dickinson susține că reacția Rusiei la „creșterea eșecurilor” din Marea Neagră provoacă narațiunea occidentală conform căreia un președinte „încolțit și învins” ar putea recurge la „măsurile cele mai extreme”.

„De fapt, el a răspuns la înfrângerea umilitoare a Flotei Mării Negre ordonând în liniște navelor de război rămase să se retragă”, susține Dickinson.

Unele persoane din Occident și-au exprimat îngrijorarea că Rusia ar putea escalada conflictul dincolo de granițele Ucrainei sau chiar ar putea folosi arme nucleare pe câmpul de luptă, dacă liniile sale roșii ar fi depășite.

Dickinson a susținut că dovezile copleșitoare din ceea ce s-a întâmplat în Marea Neagră confirmă că atunci „când se confruntă cu o opoziție hotărâtă, Putin are mult mai multe șanse să dea înapoi decât să escaladeze”.