Preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat marţi legea care stabileşte că legislaţia naţională a Rusiei prevalează în faţa tratatelor internaţionale şi deciziilor emise de organismele internaţionale în situaţiile în care acestea intră în conflict cu prevederile Constituţiei, informează Reuters.

Kremlinul a asigurat că toate obligaţiile asumate de Rusia prin tratatele internaţionale rămân valabile şi că Moscova este în continuare deplin angajată faţă de respectarea dreptului internaţional.

Apărătorii drepturilor omului din Rusia, îngrijorați

Însă noua lege provoacă îngrijorare în rândul unor apărători ai drepturilor omului în Rusia, unde sute de cetăţeni se adresează anual Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) pentru a-şi găsi dreptatea despre care spun că le-a fost refuzată în ţara lor.

Vladimir Putin a enunţat prima dată această reformă în discursul său din ianuarie despre starea naţiunii.

Noua lege face parte dintr-o serie de amendamente constituţionale adoptate anul acesta, printre care şi cel care-i permite actualului preşedinte rus să candideze pentru încă două mandate prezidenţiale după încheierea actualului mandat în anul 2024.

Ce este principiul subsidiarității

Curtea Europeană a Drepturilor Omului – CEDO, adesea numită informal „Curtea de la Strasbourg”, a fost creată pentru sistematizarea procedurii plângerilor în materia drepturilor omului provenite din statele membre ale Consiliului Europei.

Misiunea Curții este să vegheze la respectarea prevederilor Convenției Europene a Drepturilor Omului și a Protocoalelor suplimentare de către statele semnatare. Curtea Europeană a Drepturilor Omului nu trebuie confundată cu Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) care are sediul la Luxembourg și este însărcinată cu soluționarea problemelor referitoare la dreptul Uniunii Europene.

Sistemul de protecție a drepturilor și libertăților fundamentale introdus de Convenția Europeană a Drepturilor Omului (Convenția) se întemeiază pe principiul subsidiarității. Este, în primul rând, de competența statelor părți la Convenție să garanteze aplicarea acesteia, iar Curtea Europeană a Drepturilor Omului (Curtea) nu trebuie să intervină decât atunci când statele nu și-au respectat obligațiile.

Controlul exercitat la Strasbourg este activat, în principal, prin intermediul cererilor individuale, cu care Curtea poate fi sesizată de către orice persoană, fizică sau juridică, aflată sub jurisdicția statelor părți la convenție.