Mark Rutte, fostul premier olandez, a preluat oficial conducerea NATO într-un moment de instabilitate internațională. Războiul din Ucraina, care durează de peste doi ani, continuă să provoace suferință și distrugere.

De asemenea, alegerile prezidențiale din Statele Unite, programate pentru 5 noiembrie, adaugă un nivel suplimentar de incertitudine. „Preşedintele rus Vladimir Putin trebuie să-şi dea seama că NATO nu va ceda”, a subliniat Rutte în prima sa conferință de presă.

Mark Rutte a spus că Alianța trebuie să se concentreze asupra Ucrainei

Rutte a afirmat că Alianța trebuie să se concentreze asupra susținerii Ucrainei în fața amenințărilor rusești.

„Trebuie să ne concentrăm asupra efortului de război. Cu cât mai mult vom ajuta Ucraina, cu atât mai repede se va termina războiul”, a adăugat el.

Această declarație evidențiază angajamentul NATO de a oferi asistență militară și umanitară, esențială pentru supraviețuirea Ucrainei.

Preşedintele rus Vladimir Putin „trebuie să-şi dea seama” că NATO „nu va ceda” în sprijinul acordat Ucrainei, a subliniat el. El a mai menționat că se va asigura că NATO este pregătită să facă față amenințării Rusiei, conform legislației aplicabile.

Creșterea cheltuielilor pentru securitate

Un alt punct cheie al discursului său a fost necesitatea de a crește cheltuielile militare în rândul statelor membre NATO. Rutte a afirmat:

„Nu există o alternativă gratuită, dacă vrem să fim la înălţimea provocărilor care ne aşteaptă.”

În prezent, doar 23 din cele 32 de state membre au atins obiectivul de 2% din PIB pentru cheltuielile militare, ceea ce subliniază nevoia urgentă de investiții în apărare. Multe dintre aceste state susțin că este necesar mai mult pentru a contracara Kremlinul.

Atenția asupra influenței Chinei

Noul lider al NATO a atras atenția și asupra provocărilor emergente din Asia, în special influența crescândă a Chinei.

„China nu poate continua să aţâţe cel mai important conflict din Europa de la al Doilea Război Mondial fără ca interesele şi reputaţia sa să nu fie afectate”, a declarat Rutte.

Această poziție se aliniază cu concluziile summitului NATO de la Washington din iulie, care a subliniat importanța contracarării influenței chineze.

Sprijinul Ucrainei de la liderii internaționali

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat numirea lui Mark Rutte la conducerea NATO, reafirmând dorința Ucrainei de a deveni membru cu drepturi depline al Alianței. Rutte a confirmat acest sprijin, spunând:

„Locul Ucrainei este în NATO.”

Mandatul lui Mark Rutte la conducerea NATO debutează într-un context geopolitic complicat. Mesajele sale ferme privind sprijinul pentru Ucraina și nevoia de apărare consolidată subliniază angajamentul NATO de a contracara agresiunea rusă și de a promova securitatea internațională.