Răsturnare completă de situație în plin război. Volodimir Zelenski nu are de gând să renunțe în fața războiului declanșat de omologul său rus, Vladimir Putin.

În acest sens, liderul de la Kiev a lansat un nou apel la comunitatea globală. El cere sancțiuni ”maxime” împotriva Rusiei. Printre acestea se numără și un embargo total asupra petrolului rusesc.

Anunțul acestui a fost făcut în cadrul unui discurs video la Forumul Economic Mondial de la Davos, care este în curs de desfășurare chiar în aceste moment, relatează CNN.

Zelenski susține că întreaga comunitate internațională trebuie să impună sancțiuni în mod preventiv, nu doar pentru a răspunde la amenințări în viitor.

Volodimir Zelenski cere sancțiuni mai aspre

Totodată, el a adăugat că dacă la momentul actual erau dea în vigoare sancțiuni, nu exista posibilitatea ca Rusia să înceapă un astfel de război care durează de mai bine de trei luni de zile.

„Comunitatea internațională trebuie să fie pregătită să folosească sancțiunile în mod preventiv, nu doar pentru a răspunde” la amenințări în viitor, le-a spus el liderilor mondiali și de afaceri prezenți.

Dacă aceste sancțiuni ar fi fost în vigoare de la bun început, Rusia nu ar fi putut invada Ucraina, a susținut el, cerând interdicții totale pentru băncile rusești și o oprire completă a comerțului. Agresorul ar cunoaște consecințele imediate ale acțiunilor sale”, a spus el.

„Trebuie să stabilim un precedent pentru sancțiuni”, a adăugat Zelenski. Pe de altă parte, liderul de la Kiev a precizat că o  „colecție mare de răspunsuri” din partea unor instituții precum Națiunile Unite și Organizația Mondială a Comerțului nu este suficientă pentru a răspunde la amenințările de astăzi.

Val de sancțiuni fără precedent pentru Rusia

Menționăm faptul că de la începutul războiului și până în prezent, Rusia a fost lovită deja de un val fără precedent de sancțiuni, iar cele mai recente dintre acestea au venit din partea liderilor G7.

Aceștia s-au reunit săptămâna trecută și au decis măsuri privind includerea unor noi controale la export împotriva sectorului industrial rusesc și aproximativ 2.600 de restricții de viză pentru oficialii ruși și belaruși, precum și primele sancțiuni împotriva directorilor de la Gazprombank, instituția prin care cea mai mare parte a Europei cumpără gaz rusesc.

Și Comisia Europeană pregătește un nou set de sancțiuni, care urmează să între în curând în vigoare, însă care întâmpină dificultăți din cauza Ungariei, țară dependentă de petrolul rusesc.