Președintele rus Vladimir Putin a dat de înțeles că prezența sa la summitul G20 din Brazilia ar putea crea probleme. Această afirmație survine în contextul unui mandat de arestare emis de Curtea Penală Internațională.

Putin a subliniat că participarea sa ar putea perturba summitul

În declarațiile recente, Putin a subliniat că participarea sa ar putea perturba desfășurarea normală a summitului.

„Înțeleg că, chiar dacă excludem Curtea Penală Internațională, acesta ar fi singurul subiect de conversație. În esență, am perturba activitatea G20”, a afirmat președintele rus în cadrul unei întâlniri cu jurnaliștii din statele BRICS.

De asemenea, este important de menționat că Putin este vizat de un mandat de arestare emis de Curtea Penală Internațională pentru crime de război, din martie anul trecut. Având în vedere că Brazilia este stat membru al CPI, aceasta ar putea fi obligată să-l rețină pe Putin în cazul în care acesta ar decide să participe la summit.

Summituri anterioare

Anul trecut, liderul rus a ales să nu participe la summitul G-20 desfășurat în India, chiar dacă India nu este parte a Curții Penale Internaționale. Tot atunci, Africa de Sud a solicitat prezența sa la summitul BRICS din aceeași perioadă, având în vedere statutul său legal complicat.

 

tarile g20
SURSA FOTO: Dreamstime

Cu toate acestea, Putin a efectuat recent o vizită în Mongolia, un alt stat membru al CPI, fără a se confrunta cu probleme legate de mandatul de arestare. Aceasta sugerează că președintele rus caută să navigheze cu precauție în relațiile internaționale și să evite situațiile delicate.

Relațiile cu Brazilia sunt excelente

În ciuda incertitudinilor legate de participarea sa, Putin a menționat că are relații „excelente” cu președintele brazilian Luiz Inácio Lula da Silva. De asemenea, președintele rus a precizat că nu dorește să pună Brazilia „într-o poziție incomodă”, făcând referire la posibilele repercusiuni ale prezenței sale la summit.

În ciuda absenței sale, Rusia va trimite un reprezentant de rang înalt pentru a participa la eveniment. Aceasta ar putea reflecta dorința Moscovei de a menține o prezență diplomatică în cadrul summitului G-20, chiar și fără liderul său.

Putin a subliniat importanța grupului BRICS

În contextul geopolitic actual, Putin a subliniat importanța grupului BRICS ca generator al creșterii economice globale. Potrivit declarațiilor sale recente, BRICS va genera cea mai mare parte a creșterii economice mondiale în anii următori.

„Grupul BRICS va genera cea mai mare parte a creşterii economice globale în următorii ani datorită dimensiunii sale şi creşterii relativ rapide în comparaţie cu cea a ţărilor occidentale dezvoltate”, a afirmat vineri preşedintele rus Vladimir Putin, citează Reuters.

Președintele rus a afirmat că grupul, care include acum Egiptul, Etiopia, Iranul și Emiratele Arabe Unite, este o contrapondere importantă pentru influența occidentală în domeniul politicii și comerțului global.

„Ţările din asociaţia noastră sunt în esenţă motoarele creşterii economice globale. În viitorul previzibil, BRICS va genera principala creștere a PIB-ului global”, a spus Putin la un forum de afaceri BRICS de la Moscova.

Summitul de la Kazan

Summitul BRICS, care va avea loc în perioada 22-24 octombrie la Kazan, este considerat o oportunitate de a contracara izolarea impusă de Occident asupra Rusiei din cauza conflictului din Ucraina. Rusia speră să colaboreze cu alte națiuni pentru a reforma sistemul financiar global și pentru a diminua dependența de dolarul american.

Liderii din China, India și Emiratele Arabe Unite au confirmat participarea lor la summit, ceea ce sugerează un interes crescut pentru cooperarea în cadrul BRICS.

Putin a subliniat că aproximativ 30 de țări din întreaga lume își manifestă interesul pentru cooperarea cu BRICS. „Uşile sunt deschise, nu interzicem intrarea nimănui,” a declarat el, aducând în discuție inițiative precum un sistem comun de plăți transfrontaliere și o companie de reasigurare, menite să întărească legăturile economice dintre membrii grupului.