Războiul Rusiei devine din ce în ce mai mult o confruntare a binelui împotriva răului, iar Europa trebuie să facă mai mult, altfel răul ar putea triumfa, scrie Bloomberg, care susține că președintele Vladimir Putin nu poate fi considerat decât o forță a răului. Personal, se face responsabil pentru zecile de mii de morți din Ucraina printr-un act de agresiune neprovocată, menit să împlinească o viziune a măreției naționale, care nu are niciun fundament, subliniază publicația.

Putin poartă un nou tip de război asimetric

Liderul rus sfidează spiritul călăuzitor al unor națiuni precum Germania, gigantul industrial al Europei, care a renunțat de mult timp la principiile bismarckiene și s-a identificat drept o „putere civilă”, renunțând la forțele armate impresionante.

Împotriva acestui pacifism declarat, Putin poartă un nou tip de război asimetric. Iar pentru a face față agresiunii lui Putin, Europa trebuie să se elibereze de robia energetică rusă și să se reînarmeze masiv. Ambele măsuri necesită timp, dar un timp în care soldații lui Putin avansează în regiunea Donbas. În prezent, chiar și state ca Marea Britanie, Franța și Germania ar avea nevoie de luni de zile pentru a pune pe teren o singură divizie care să poată lupta.

Pe termen scurt, politica de pustiire a Ucrainei dusă de Putin pare să reușească, pentru că până și o armată rusă care dă rateuri este mai puternică decât cea a Ucrainei. Analiștii militari au susținut întotdeauna că șansele Kievului de a recuceri Donbasul ocupat sunt egale cu „zero”, indiferent de armamentul pe care Occidentul îl furnizează.

O retragere a SUA din Europa ar lăsa Ucraina dependentă de sprijinul european

Putin gândește deja pe termen lung și crede că alegerile prezidențiale din 2024 îl vor aduce înapoi la Casa Albă fie pe fostul președinte Donald Trump, fie o clonă a lui Trump, situație care va complica o confruntare europeană cu Rusia.

O retragere a SUA din Europa ar lăsa Ucraina dependentă de sprijinul militar, politic și economic european, o perspectivă sumbră, având în vedere că SUA furnizează mai mult de 80% din ajutorul pentru ucraineni. Între timp, Europa este disperată să dezamorseze criza energetică provocată de renunțarea la gazul rusesc, înainte de venirea iernii.

Cu siguranță, Putin a renunțat la obiectivul său inițial de a șterge de pe hartă Ucraina ca stat suveran. Dar pare să-și împlinească visul de a împărți de facto țara vecină. Este convins că Occidentul îl va ierta, mai devreme sau mai târziu, din cauza nevoilor energetice și de teama armelor nucleare.

Provocarea istorică a Occidentului este de a demonstra că acest calcul implacabil al liderului rus este greșit, deoarece succesul său ar fi o lovitură imensă pentru democrație, libertăte și justiție în secolul XXI. Occidentul trebuie să continue să ofere Kievului arme și sprijin economic, nu doar atâta timp cât țara continuă să lupte, ci și mult mai departe.